Задържаните за шпионаж в полза на Русия българи в Обединеното

...
Задържаните за шпионаж в полза на Русия българи в Обединеното
Коментари Харесай

Шпигел: Обвинените в шпионаж българи откраднали лаптоп от апартамента на Христо Грозев в Лондон

Задържаните за шпионаж в интерес на Русия българи в Обединеното кралство в този момент са упрекнати и че са влезнали с щурм в жилището в английската столица на журналиста Христо Грозев през юни 2022 година, откъдето са взели преносим компютър и флашки, написа немското списание Der Spiegel, представено от " Фокус ".

Разузнавателните служби на Австрия и Англия стигат до това умозаключение с помощта на чатове в конфискуваните телефони на обвинените.

Твърди се, че на преносимия компютър е имало данни за отравянето на съветския опозиционер Алексей Навални с бойното нервно-паралитично вещество " Новичок ".

Както написа изданието, шпионската мрежа отпред с Ян Марсалек е предала конфискуваните устройства на сътрудник на Федералната работа за сигурност (ФСБ) на Русия в Истанбул.

Във взлома в жилището на Грозев хипотетично са взели участие най-малко няколко от обвинените за шпионаж в Лондон българи. По-конкретно става дума за Орлин Русев, считан за водач на групата. Именно той е имал най-тесни връзки с шефа на банкрутиралата компания Wirecard - Ян Марсалек.

Ян Марсалек е апетитен за водач на групата българи, упрекнати в Лондон в шпионаж в интерес на Русия. Това са 46-годишният Орлин Русев, 42-годишният Бисер Джамбазов, 32-годишната Катрин Иванова, 32-годишният Иван Стоянов, 29-годишната Ваня Габерова и 38-годишният Тихомир Иванчев, който бе задържан и упрекнат финален.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР