Задържаните ще могат да излизат от арестите при неотложни семейни

...
Задържаните ще могат да излизат от арестите при неотложни семейни
Коментари Харесай

НС прие на първо четене промени в Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража

Задържаните ще могат да излизат от арестите при неотложни фамилни аргументи

Народното събрание одобри на първо четене промени в Закона за осъществяване на наказванията и задържането под стража. С нормативните промени се основава правна опция за конвоиране на лица с постановена мярка за неотклонение "задържане под стража " в случаи на изключителни аргументи от персонален и фамилен темперамент.

Действащата правна уредба разрешава спиране на изтърпяването на наказване или отпуск само на лишени от независимост, а конвоирането на лица с мярка за неотклонение е допустимо единствено до органите на правосъдната власт или местата за задържане.

С плана на закон в осъществяване на решението на Европейския съд по правата на индивида по делото „ Вецев против България “ се основава механизъм за самостоятелна преценка на органите на правосъдната власт по отношение на съществуването на законен интерес на обвинените и подсъдимите с постановена мярка за неотклонение задържане под стража да бъдат конвоирани по аргументи от персонален и фамилен темперамент, се показва в отчета на комисията по конституционни и правни въпроси.

С текстовете се предлага при съществуване на съответна причина от извънреден темперамент да се прави конвоиране от Главна дирекция „ Охрана “, а при нужда - от Главна дирекция „ Изпълнение на наказванията “.

Становището показа министърът на правораздаването Надежда Йорданова, която уточни, че законопроектът е извънредно значим, защото съставлява една от първите стъпки на казуса, който имаме в България, за прекомерно високия брой на неизпълнени решения по правата на индивида. През годините България е на едно от първите места по неизпълнени решения, изясни министърът.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР