Задържани от митническите служители на Митнически пункт Капитан Андреево и

...
Задържани от митническите служители на Митнически пункт Капитан Андреево и
Коментари Харесай

Задържани на Капитан Андреево 2940 антични монети бяха върнати на Турция

Задържани от митническите чиновници на Митнически пункт Капитан Андреево и избавени от контрабанден трафик 2940 антични  монети бяха предадени на Република Турция.

Процедурата по предаване и приемане на културните полезности се състоя през днешния ден в Териториална дирекция Митница Бургас с подписването на тристранен протокол сред представители на Агенция „ Митници “, на Министерство на културата на Република България и на Министерство на културата и туризма на Република Турция, оповестяват от Агенция " Митници ".

Монетите са отнети в интерес на страната след завършило наказателно произвеждане и влезнала в действие присъда. Със заповед на шефа на Агенция „ Митници “  те се дават безплатно на Министерство на културата според чл.239, алинея 5 от Закона на митниците. Същевременно монетите се връщат на Република Турция в осъществяване на Споразумението сред държавните управления на Република България и Република Турция за възбрана и попречване на противозаконния импорт, експорт и прекачване на правото на благосъстоятелност на културни полезности.



Генералният консул на Република Турция в Бургас госпожа Сенем Гюзел беше посетител на събитието. Присъстваха представители на Министерство на културата на Република България, на Министерство на културата и туризма на Република Турция, археолози от Истанбулски археологически музеи.

Заместник-директорът на Търговско дружество Митница Бургас господин Красимир Фучеджиев акцентира положителното взаимоотношение сред Агенция „ Митници “ и Министерство на културата, също и сполучливото съдействие сред институциите на двете страни в битката против противозаконния трафик на културни полезности и тяхното запазване като наша обща цел. Той заяви детайлности по какъв начин са били открити монетите от митническите чиновници.

Античните монети са арестувани на Митнически пункт Капитан Андреево на 12.06.2018 година  при митническа инспекция на влизащ в България от Турция товарен автомобил, ръководен от турски жител. По време на контролните дейности митническите инспектори откриват в сандък с принадлежности под шофьорската кабина три пластмасови бутилки, цялостни с общо 2940 монети. За да бъде скрито наличието на бутилките, те са били обгърнати с използван черен плат. В хода на следствието е открито, че водачът – турски жител с букви М.Т., е пренасял монетите към Западна Европа с комерсиална цел. Той е наказан на 3 години отнемане от независимост с 4-годишен изпитателен период и санкция от 20 000 лв., с влезнала в действие присъда.

Археологическата, нумизматична и оценителна експертиза по делото е открила, че всички монети са достоверни. Общата им оценка в български лв. за потребностите на правосъдната система е 73 500 лева, само че специалистите ги дефинират като монетно богатство с извънредно висока историческа стойност.

Монетите са датирани от интервала ІІ-І век преди Христа. Те са групова находка бронзови монети от античния град Амисос, през днешния ден град Самсун, ситуиран в източния Черноморски район на Република Турция. На обособените антични монети са изобразени Зевс, богинята на успеха Нике, богът на войната Арес, също Атина, Дионис и други божества.

Според експертизата монетите съставляват движими културни полезности по смисъла на Закона за културното завещание с извънредно висока научна и експозиционна стойност, само че не са присъщи за територията на Република България.

Тристранният протокол за предаване и приемане на избавените от контрабанда 2940 антични монети през днешния ден беше подписан от страна на Агенция „ Митници “ от госпожа Соня Безиргянова – Николова - шеф на бранш „ Разпореждане с отнети и изоставени в интерес на страната артикули “ в Търговско дружество Митница Бургас. От страна на Министерство на културата протоколът подписа доктор Мария Арбова - Демирева, началник на Регионален инспекторат за запазване на културното завещание – Център за районно обмисляне Бургас, Главна дирекция „ Инспекторат за запазване на културното завещание “ в Министерството на културата.

Протоколът за приемане на монетите от Република Турция подписаха госпожа Зейнеп Боз - шеф на дирекция „ Борба с противозаконния трафик “, Министерство на културата и туризма на Република Турция и госпожа Бурчу Йоздемир - шеф на отдел „ Борба с интернационалния трафик “, Министерство на културата и туризма на Република Турция.

Турските посетители благодариха на българските митници и българските институции и показаха, че връзките сред двете страни могат да бъдат за образец на всички за запазване на културното завещание в целия свят.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР