Задължително ли е, когато МВР предупреждава, то това да става

...
Задължително ли е, когато МВР предупреждава, то това да става
Коментари Харесай

Полицейските предупреждения може да са устни и писмени

Задължително ли е, когато Министерство на вътрешните работи предизвестява, то това да става документално? Писмените полицейски протоколи за предизвестия може ли да се апелират пред съд?

С.Ш., София 

 

Действащият закон за Министерство на вътрешните работи (ЗМВР) позволява на полицейските органи да предупреждават лице или лица, за които има задоволително данни и се допуска, че ще извършат престъпление или нарушаване на публичния ред. Този способ през последните години се употребява извънредно постоянно от страна на Министерство на вътрешните работи. Това се прави и когато става дума за спортно безчинство, и когато хора се оплакват от комшия, че подвига кавги или пък прекомерно шуми, или при някои форми на безчинство, или с цел да бъде прекъсната противозаконна търговия, или при противозаконни митинги и при доста други житейски обстановки.

Според член 65 от ЗВР предупрежденията може да бъдат отправяни и устно, и документално. 

Изрично е посочено, че за писменото предизвестие се сформира протокол, с който лицето се предизвестява за отговорността, която се планува при осъществяване на съответното закононарушение или нарушаване на публичния ред. Протоколът за предизвестие се сформира в наличието на лицето и на един очевидец, като след запознаване със наличието му се подписва от полицейския орган, лицето и очевидеца. Отказът на лицето да го подпише се удостоверява с подписа на очевидеца. В случаите на домашно принуждение копие от протокола за предизвестие се дава на потърпевшото лице при поискване, разпорежда още ЗМВР.

Полицейските предизвестия са разнообразни от друга форма, която законът позволява - издаването на разпоредби. Пак по ЗМВР полицейските органи могат да издават разпоредби до държавни органи, организации, юридически лица и жители, когато това е належащо за осъществяване на предоставените им функционалности. Разпорежданията се издават документално. Все отново е записано, че при неспособност да се издадат документално разпорежданията могат да се издават устно или посредством дейности, чийто смисъл е понятен за лицата, за които се отнасят. Разпорежданията на полицейския орган са наложителни за осъществяване, в случай че постановат осъществяването на явно за лицето закононарушение или нарушаване, или заплашват живота или здравето му. За разпорежданията, издадени в писмена форма, категорично е маркирано, че могат да се апелират по реда на Административнопроцесуалния кодекс.

Не по този начин стоят нещата обаче с предизвестията. За тях подобен законов запис няма. И като цяло съдилищата одобряват, че те не могат да се апелират. 

Има правосъдни избрания, в които се афишира, че сигнален протокол не основава права и отговорности за получатела си или поискалия издаването му, нито визира техни права, свободи или ползи, заради което няма темперамент на самостоятелен административен акт по Административнопроцесуалния кодекс. Нещо, което значи и че той не предстои на оборване. Съдилищата одобряват, че в тях липсва разпоредителна част и че протоколите имат само и единствено сигнален и предпазен темперамент.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР