Задължително ли е да има развод, за да се прекрати

...
Задължително ли е да има развод, за да се прекрати
Коментари Харесай

Съпружеска имуществена общност се прекратява и без развод

Задължително ли е да има бракоразвод, с цел да се приключи съпружеската имуществена общественост?

Х.С., София

------------------------

Независимо, че с последният Семеен кодекс бяха планувани още два режима на имуществени връзки - брачните контракти и на откъснатост, в голямата част от случаите съпружеската имуществена общественост (СИО) продължава да е желаната. При режима на СИО, правилото е,че всеки от съпрузите разполага с равни идеални елементи от едно имущество и единствено при бракоразвод се реализира делене и се получават надлежно действителни елементи. И то не какви да е действителни елементи, а по 1/2. 

Според чл.27 от Семейния кодекс се плануват няколко случая на преустановяване на съпружеската имуществена общественост. Единият от тях несъмнено е с прекратяването на брака. Съществуват обаче още няколко благоприятни условия. Така съпружеска имуществена общественост може да се приключи и по правосъден ред по време на брака, в случай че значими аргументи постановат това. Тук този брачен партньор, който желае делене и по време на брака, би трябвало да заведе иск в съда. Съпружеската имуществена общественост може да се приключи по време на брака и в случай че съпрузите изберат режим на откъснатост или сключат сватбен контракт. Така в случай че внезапно се реши, че би трябвало да има сватбен контракт, първо би трябвало да има преустановяване и делене на имуществото. 

Следващата догадка, обвързвана с преустановяване на СИО, е тази, при която има осъществяване, ориентирано от заемодател върху движимост - съпружеска имуществена общественост по реда на Гражданския процесуален кодекс за персонален дълг на единия от съпрузите. Тук имаме завършек на общността върху тази движимост - да вземем за пример апартамент или кола. 

СИО се приключва и с влизане в действие на решение за разкриване на произвеждане по неплатежоспособност против брачен партньор - едноличен търговец или безкрайно виновен съучастник.

Що се отнася до по-голямото присъединяване в придобиването на едно имущество, тук е належащо да се знае, че Семейният кодекс разрешава изключение от правилото, че при преустановяване на имуществената общественост дяловете на съпрузите са равни. Така той планува опция за установяване на по-голям дял на един от съпрузите. Това обаче може да стане единствено при догадка на преустановяване на СИО заради бракоразвод или поради значими аргументи по време на брака. Семейният кодекс казва, че съдът може да дефинира по-голям дял от общото имущество на брачна половинка, на който е предоставено упражняването на родителските права във връзка с ненавършилите пълноправие деца, в случай че това основава за него особени усложнения. Освен това брачният партньор, на който е предоставено упражняването на родителските права във връзка с ненавършилите пълноправие деца, получава отвън каузи си и движимите движимости, предопределени за тяхното развъждане и образование.

Семейният кодекс дефинира и че при преустановяване на общността заради бракоразвод или по време на брака по значими аргументи " съдът може да дефинира по-голям дял от общото имущество на единия брачен партньор, в случай че приносът му в придобиването доста надвишава приноса на другия брачен партньор ". Претенцията би трябвало да бъде предявена със специфичен иск, и то в границите на една година от прекратяването на брака или на съпружеската имуществена общественост.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР