Задължително е да се разкрие лицето и организацията, която стои

...
Задължително е да се разкрие лицето и организацията, която стои
Коментари Харесай

Бомбата за Гешев – въпросите се роят

Задължително е да се разкрие лицето и организацията, която стои зад този случай. Това сподели пред Българска национална телевизия ген. Васил Василев, някогашен шеф на Националната полиция. Следствието би трябвало да каже, откакто залови причинителите, какви са претекстовете, какъв гърмеж е употребен и други

Дали има теч от НСО, би трябвало да кажат от службата, само че в случай че атентаторите са положителни, те би трябвало да си набират информация. Трудно може да се каже, че са експерти, посочи Василев, като съгласно него бомбата не е можело непосредствено да въздейства на колата на основния прокурор.

Ген. майор Румен Ралчев, някогашен чиновник на НСО, сподели, че е реагирано общоприетоо и съответно от страна на гардовете. Създаването на организация за слагане на взривно устройство не е елементарен развой, по думите му. Ако всичко беше, както би трябвало, резултатът щеше да е драматичен, предвижда той.

ДАНС, ГДБОП и Националната полиция са пропуснали организацията на атентата, по думите му. Това са службите, които подкрепят НСО. Ще има разпити на целия екип, счита Ралчев. И той предвижда теч на информация за маршрута на основния прокурор и че някой не си е приключил работата. НСО не е длъжно да уведомява службите за маршрутите на охраняваните лица. Винаги има авариен маршрут, разясни Румен Ралчев. Според него следено е придвижването на основния прокурор, следено е по кое време си е тръгнал, с цел да стартира подготовката.

По мнението на Ралчев зарядът не е можел да повреди брониран автомобил или даже на елементарните, с които се движи НСО. Може и гърмежът евентуално не е задействан на време. Взривяването е нож с две остриета, сподели Ралчев и разясни, че постоянно се появява нещо, което да осуети офанзивата, в случай че заложените взривни устройства не са огромни. Това е дестабилизация на обществото, счита той за офанзивата против основния прокурор. Липсата на агентура измежду престъпния контингент си споделя думата, загатна още Румен Ралчев.

Опитът за атентат против Иван Гешев няма прилика в новата история на България, тъй като това е настоящ върховен магистрат. Това съобщи от своя страна за Нова телевизия специалистът по сигурност Славко Велков.

Според него следите на мястото на гърмежа не са породени от осколки, а по-скоро от ударната вълна. Тя би могла даже да обърне бронираната кола, с която основният прокурор се движел. Велков добави, че мястото е подбрано, тъй като скоростта там е към 30-40 км/ч.

„ Ако това е по този начин, както го виждаме, и както се показва, можем да го квалифицираме като акт с доста, доста висока степен на социална заплаха, и който не е с лимитирана цел заплашване, а ликвидиране “, разяснява още специалистът по сигурност.

Винаги има аварийни направления и те са съобразени с оперативната конюнктура и степента на заплашеност, в случай че има такава. Те се избират от шефовете на екипите за защита, сподели още Славчо Велков. Според него е допустимо част от колите на кортежа да са били с проследяващи устройства. „ Ако на аварийните направления, по които е трябвало да се движи основният прокурор, бъдат открити сходни устройства, това може да значи, че работата е извънредно сериозна “, съобщи Славчо Велков.

Бившият началник на Национална работа „ Борба с проведената престъпност “ (НСБОП) и Националната работа за защита (НСО) военачалник Румен Миланов пък съобщи, че спор няма, че против основния прокурор е осъществен опит за терористичен акт. Важно е какво ще покаже експертизата, по кое време е задействано взривното устройство, има ли провали по колите и какви са те. Експертният развой би трябвало да бъде обяснен и тогава могат да се създадат изводи, изясни военачалник Миланов пред bTV.

Той познава чиновниците на НСО, само че не си е разрешил да води диалози с тях. По формулировка колите на НСО би трябвало да устоят на гърмеж, тъй като има доста целенасочени гърмежи, сподели военачалник Миланов, съгласно който кортежът на основния прокурор се е състоял най-вероятно от две коли.

Той уточни, че маршрутът, по който се е движел кортежът на основния прокурор, не е налагал прелиминарен оглед. „ Почеркът приказва за терористичен акт, а кой може да го направи – постоянно може да има всевъзможни други възможности “, разяснява военачалник Миланов.

Той посочи, че няма с сходства сред атентатите против Иван Гешев и „ Самоковеца “. Генерал Миланов не вижда особени рискове за самия основен прокурор, само че е значимо прокуратурата, следствието да работят заедно и да запазят самостоятелността си. Ако всичко се поддаде на страсти, може да не се стигне до обективната истина, акцентира някогашният началник на НСО.

Бившият вътрешен министър и сегашен юрист Емануил Йорданов добави, че е прекомерно рано да се вършат някакви безапелационни заключения и изказвания. Нормално е да бъдат изследвани всички вероятни версии за опита за нападение на основния прокурор. Много несъгласия има и проверяващите би трябвало да лимитират говоренето по тематиката, разяснява юрист Йорданов.

Той настоя да се проверяват всички вероятни версии при осъществяване на закононарушение. Този случай е позор за България, посочи Йорданов.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР