Задължителните електронни рецепти за диабетици и за изписване на антибиотици

...
Задължителните електронни рецепти за диабетици и за изписване на антибиотици
Коментари Харесай

Е-рецептите бръкнаха здраво в джобовете ни с двойни такси за тях

Задължителните електронни предписания за диабетици и за изписване на антибиотици покачиха в пъти цената на лекарския обзор за някои пациенти, които от 1 април нямат опция за хартиено наставление. Причината е нова такса за електронно издаване на рецепта, която лекарите вкарват без да пита. " Сега " написа, че има доста образци за пациенти, които са принудени да заплащат повече от нормалните 2,90 лева

Такса " компютър " се постанова дори за пациенти, които са с хронични болести и са освободени от потребителска такса. Такъв въпрос да вземем за пример има на уеб страницата на здравната каса.

" Имам ТЕЛК и съм със заболяване, включено в листата за освобождение от потребителска такса. Днес отидох до персоналния доктор и ми споделиха, че има " такса за издаване на електронна рецепта ", твърди пациент. От НЗОК дават отговор, че за оказаната здравна помощ здравноосигуреният жител дължи единствено потребителска такса от 2,90 лева за прегледа (тя е 1 лева за пенсионерите), в случай че не е освободен от нея.

От Министерство на здравеопазването потвърдиха, че " не е редно да има потребителска такса за издаване на електронна рецепта и сходно нещо на никое място не е регламентирано ", показаха от здравното министерство, откакто им описахме случай на диабетик, чиято такса внезапно е поскъпнала от 2,90 на 8 лева И в този случай се оказа, че е въведена такса от 5 лева за електронно обслужване.

В групите за взаимопомощ също има недоволства, че лекари към този момент желаят 10 лева Един от тях обяснил пред пациента си, че самичък е решил " административно " да вдигне таксата, макар че работи със здравната каса. Някои общопрактикуващи лекари не крият тази оригиналност в ценоразписа. В интернет да вземем за пример може да се открие реклама на доктор, който твърди, че електронна рецепта може да бъде издадена или възобновена без посещаване в кабинета, като цената на услугата е 10 лева

От потребителска такса са освободени пациентите със болести, включени в специфичен лист към Националния рамков контракт, децата до 18 години, неработещи членове на фамилията, бременни и родилки до 45 дни след раждането, обществено слаби, ветерани от войните и военноинвалиди, онкоболни, медицински експерти, здравноосигурени лица, страдащи от болести с над 71% понижена продуктивност и други.

Проблем с неразбираеми такси има и при бележките, с които родителите извиняват отсъствия на децата си. Личните лекари всеобщо желаят пари за тях. От Министерство на здравеопазването в началото оповестиха, че бележката е законосъобразен резултат от обзор, заради което не трябва да се таксува в допълнение. В последна сметка обаче се наложи позицията на лекарите, че издаването на тази записка е услуга, която не попада в главния пакет от медицински действия, поемани от касата.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР