Задължителната застраховка Гражданска отговорност“ е по-скъпа с 40 до 60

...
Задължителната застраховка Гражданска отговорност“ е по-скъпа с 40 до 60
Коментари Харесай

Автомобилната Гражданска отговорност поскъпва заради цените на ремонтите

Задължителната застраховка „ Гражданска отговорност “ е по-скъпа с 40 до 60 лева в съпоставяне със същия интервал от предходната година. Според застрахователни брокери обаче действителното повишаване не е повече от десетина %.

Увеличението е предвид на инфлацията – по-скъпите поправки и по-високите компенсации, които се заплащат.

Голямата разлика идва и от това, че при започване на 2023-та някои застрахователни компании смъкнаха цените си за конкурентно преимущество, което надлежно рефлектира и в по-ниски награди.

Просто през първото тримесечие на предходната година на доста коли изтичаха гражданските и притежателите им се възползваха от предлаганите отстъпки. Сега, когато през същия интервал желаят да си създадат новите застраховки, цената без упоменатите отстъпки им се вижда повишена.

Днес цената на „ Гражданската отговорност “ за автомобил до 1500 кубика е приблизително към 210-220 лева, а сред 240-250 ще би трябвало да заплати притежател на автомобил от 2000 кубика.

Междувременно към гласуваната от Народното събрание (на 23 декември 2023 г.) система  „ бонус-малус “ към момента има редица неясноти. Идеята при нея е водачите с по-тежки нарушавания да заплащат по-високи цени на „ Гражданска отговорност “, а изрядните – да получават отстъпки.

„ Но по кое време ще влезе в действие, към момента няма никаква изясненост, както и дали ще има една единна система за всички застрахователни компании или всяка сама за себе си ще дефинира какъв брой да е бонуса и какъв брой да е малуса на съответните водачи ”, изясняват застрахователни брокери.

Що се отнася до автосервизите, цената на труда в тях за някои от най-масовите услуги се е нараснала двойно. Смяната на накладки да вземем за пример към този момент варира съгласно моделите от 40 до 100 лв., в случай че преди две години имаше майстори, подготвени да се заемат с това за по 10-20 до 50 лв.. За промяна на съединител пък към този момент мъчно може да се мине с по-малко от 300 лв., да не приказваме за първокласните коли с автоматизирана скоростна кутия.

Сериозна конкуренция и разлика в желаните пари има сред огромните оторизирани сервизи и кварталните гаражи. Вторите обаче всеобщо отхвърлят да дават гаранция, а и мъчно одобряват, че казусът е в резултат на пропуск при тяхното осъществяване.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР