Задължителна медиационна процедура ще може да се осъществява по над

...
Задължителна медиационна процедура ще може да се осъществява по над
Коментари Харесай

ВСС: Задължителна медиация ще обхваща над 50 хил. дела годишно

Задължителна медиационна процедура ще може да се реализира по над 50 хиляди правосъдни каузи годишно. Това ще стане допустимо посредством промени и допълнения на Гражданския процесуален кодекс (ЗИДГПК) и на Закона за медиацията (ЗИДЗМ), изпратени от Висшия правосъден съвет на Министерството на правораздаването, оповестиха от Висш съдебен съвет.

Промените са направени в осъществяване на активност I.1. от работна група към Висш съдебен съвет по план в Националния проект за възобновяване и резистентност (ПВУ) „ Въвеждане на начини за различно разрешаване на разногласия (АРС) в правосъдната система в България – пилотно въвеждане на наложителна правосъдна медиация; доизграждане на мрежата от правосъдни центрове във всички окръжни региони на страната; създаване на тактика за пълноценно потребление на други различни начини за разрешаване на разногласия “. Очаква се Министерството на правораздаването да подложи ЗИДГПК и ЗИД Защитена местност за публично разискване, след което да ги внесе за разглеждане в Народното събрание.

Готвените промени плануват в окръжните и районните съдилища да работят общо 141 медиационни центрове, като все още действат 13 в регионални градове.

Целта на плана е да се увеличи успеваемостта в областта на гражданското и комерсиалното правосъдие по каузи в районните и окръжните/апелативните съдилища. Положителните резултати от институционализиране на напъните за непринудено споразумяване на разногласия са свързани с експедитивност и обезпечаване на баланс на ползите на страните.

Развитието на медиацията в България ще увеличи доверието към правосъдната система, както и правната просвета като цяло, само че най-много ще се пести време и запаси, а в следствие ще се подобрят връзките сред хората и бизнесклимата.

Съдът може да задължи страните да вземат участие в процедурата по медиация единствено един път в производството. Срокът за привършване на процедурата е 3 месеца.

Медиацията може да се реализира единствено от посредници, вписани в регистри към окръжните съдилища, които дават отговор на общите условия на закона, вписани са в Единния указател на посредниците към министъра на правораздаването, а също по този начин са минали спомагателен асортимент и профилирано образование, обвързвано с работата на правосъдните центрове. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР