Задължителен шестмесечен тестови период на тол-системата искат в обединена позиция

...
Задължителен шестмесечен тестови период на тол-системата искат в обединена позиция
Коментари Харесай

Транспортният бранш настоява тол-системата да се тества поне половин година

Задължителен шестмесечен тестови интервал на тол-системата желаят в обединена позиция браншовите сдружения в бранш " Транспорт " и " Спедиция ".

Транспортният отрасъл поддържа въвеждането на тол системата в България, само че при ясни правила, спазени механически условия и бистрота, се декларира в позицията, оповестена на конференция в Националния пресклуб на Българска телеграфна агенция.

Обявеният от Министерство на регионалното развитие период за въвеждане на системата е 15 август и до тогава остават три месеца, а разбрахме, че на следващия ден е датата, която публично се афишира за начало на тестовия интервал на системата, означи Йордан Арабаджиев от Съюза на интернационалните превозвачи и добави, че целият развой е белязан с доста неясноти.

От транспортния отрасъл означават значимостта на съществуването на построените пътни рамки и съответното съоръжение и камери, което е част от системата за надзор. Те упорстват за прецизно съблюдаване на техническите условия при създаване на тол системата и показват, че това е най-сигурната гаранция тя да бъде въведена без опасности и без благоприятни условия за основаване на безпорядък.

Мартин Димитров, експерт по осведомителни технологии, изясни, че контролът при прекосяването се прави от порталните рамки, които би трябвало да са 420, като 100 от тях да са нови. Изграждането им е част от контракта с компанията реализатор. Ако няма портални рамки, няма способ пътната организация да разбере кой минава даром, разяснява той.

Сдруженията упорстват още да им бъде предоставена картата с издигнатите пътни рамки и прилежащото им съоръжение с координати на местоположението им преди началото на тестванията.

Сред настояванията са тол системата да обгръща единствено автомагистрали и пътища първи клас, които са част от европейските транспортни коридори. В България директният трафик е значителен и фокусът би трябвало да бъде ориентиран към директното придвижване и да бъде омекотен режимът за операторите на вътрешния пазар, означи Арабаджиев.

Транспортният и спедиторски бизнес предлага при установяване на размера на тол таксите в България да се одобри немската система, само че съобразена с Брутният вътрешен продукт на България, който е към пет пъти по-малък от този на Германия.
Сред настояванията им е да се прегледа опцията за приемане на облекчения на превозвачите на вътрешния пазар, чиято активност има обществени функционалности, сходно и на автобусните транспорти - да вземем за пример транспортите за доставка на артикули от първа нужда.

Според сдруженията все още разговорът с Министерство на регионалното развитие е фиктивен, а неналичието на изясненост и навременна информация основават предпоставки за безпорядък в бизнеса и неустановеност за популацията. Позицията с настояванията и предложенията ще бъде предоставена и на премиера с искане за подпомагане.

Не считаме, че формата на разговор с държавното управление и администрацията е митинг, никой от нас не желае да влиза в борба, само че, в случай че би трябвало да създадем митинг, ще го създадем, имам вяра, че няма да се стига до такава степен, разяснява в отговор на въпрос Магдалена Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР