Задълженията на САЩ по (ДОН) официално приключват днес (22.11.20 г.).

...
Задълженията на САЩ по (ДОН) официално приключват днес (22.11.20 г.).
Коментари Харесай

Днес САЩ излиза от Договора за открито небе

Задълженията на Съединени американски щати по (ДОН) публично завършват през днешния ден (22.11.20 г.). Изтичат шестте месеца от момента, в който са уведомили други страни за желанието си да се отдръпват от пакта. Така решението, което изненада даже европейските съдружници на Вашингтон и не откри цялостна поддръжка в редиците им, най-сетне ще влезе в действие, оповестява БГНЕС. В Русия това бе наречено една от стъпките, които подкопават актуалната система за надзор на оръжията , само че бъдещите дейности ще се дефинират според от държанието на другите подписали в бъдеще. Ключовите въпроси в този момент са дали европейците ще предават информация, получена по време на полетите си, до Съединените щати и дали съветските наблюдаващи могат да летят над американски цели в Европа.
Припомняме, че повода за отдръпването на Съединени американски щати от съглашението е, съгласно американската страна, са " многократни нарушавания от страна на Москва " . Вашингтон не харесва, че Русия отхвърля да употребява небето в 10-километровия кулоар по границата си с Абхазия и Южна Осетия. Във връзка с това съветската страна подсети, че ги е признала за самостоятелни страни и извършва условията на контракта, съгласно който наблюдателните полети се правят не по-близо от 10 километра от границата на страна, която не е страна по него. Освен това, като се вземат поради актуалните механически благоприятни условия, могат да се получат изображения на тези зони, без да се лети в този кулоар. Американците също не са удовлетворени от обстоятелството, че Москва е лимитирала обсега на полетите над Калининградска област до 500 километра. В същото време съветската страна отбелязва, че подобен режим е безусловно еднакъв с режима, открит от Съединени американски щати за Аляска. По-рано външният министър Сергей Лавров означи, че даже при сходни ограничавания западните сътрудници могат да покрият 90 % от територията на Калининградска област. Има и други недоволства, като полети над Крим, които Западът не смята за съветска територия; обвинявания, че Москва употребява фотоси, направени по време на полетите, с цел да избира цели; и даже, че по време на полети над Съединени американски щати руснаците следят местоположението на Тръмп.
 Съединени американски щати публично ни предложиха контракт за осем изтребителя F-16 Съединени американски щати публично ни предложиха контракт за осем изтребителя F-16
Отделът за военно съдействие към Посолството на Съединени американски щати в София публично показа през днешния ден на българското Министерство на защитата предл...
Напускайки идващия главен контракт за надзор на оръжията, Съединени американски щати се пробват да не губят преимуществата и желаят да създадат това, за сметка на останалите в него съдружници . Според Лавров Съединени американски щати интензивно „ обработват “ всички сътрудници и изискват писмени гаранции за даване на разследваща информация въз основата на полетите им над Русия. Освен това самото съглашение планува прекачване на информация единствено на неговите участници. Външният министър назова този метод на Вашингтон непочтен. Русия изрично не е удовлетворена от обстановка, в която Съединени американски щати ще могат да следят своята територия, а Москва няма да има реципрочна опция. Освен това Вашингтон упорства от сътрудниците да забранят на съветските самолети в границите на Дело за оперативно наблюдение да летят над техните уреди в Европа, където имат огромни военни бази, в това число тези с бомби, оборудвани с нуклеарни бойни глави с дребна мощ. Това съгласно Лавров нарушава контракта и Русия ще упорства другите законно да потвърдят, че нито ще трансферират данни, нито ще се преценяват с американските претенции за забрани. Значителна част от тези съдружници на Съединени американски щати по едно и също време не поддържаха отдръпването им от контракта. Само Полша и Грузия показаха открита поддръжка за решението на Вашингтон. Англия съобщи, че схваща желанието на Съединени американски щати. Но никой не бърза с спомагателни отговорности. Както сподели по-рано заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков, „ диалогът по тази тематика още не е завършил “. " Ще продължим да проучваме обстановката от ъгъла на нашите вероятни ответни стъпки ", добави той.
В същото време, Москва не крие обстоятелството, че и тя е натрупала съществено количество въпроси за това, по какъв начин другите страни извършват контракта , макар че счита, че всички насрещни искове могат и би трябвало да бъдат позволени посредством разговор в границите на специфичен орган - консултативна комисия. В допълнение към претенциите против Съединени американски щати по отношение на рестриктивните мерки на обсега на полетите над Алеутските и Хавайските острови, определянето на ограничавания за височината на полета на наблюдателния аероплан и анулацията на спирките за отмора на екипажа от Съединените щати, Москва има какво да показа на другите страни по съглашението. Русия акцентира, че Франция не е предоставяла информация за процедурите за наблюдаване над отдалечени територии от 2002 година, което прави невероятно провеждането на наблюдателни полети в тези зони. Обединеното кралство, което също попречва полетите над отдалечени региони, също постанова извъндоговорни ограничавания за надморска височина. Такива дейности не разрешават потреблението на конфигурациите на съветски наблюдателни самолети, сертифицирани от страните, т.е. модерното съоръжение, конфигурирано на тях. Аналогични искания има Москва и към Отава, която, наред с други неща, не съблюдава откритите периоди и процедури за издаване на визи на личния състав, а Полша наложи забрани или ограничавания за полети над зони с стеснен достъп и в рисково въздушно пространство, които не отговаряха на наредбите на контракта и рекомендациите на ИКАО.
Кандидатът за президент на Съединени американски щати Джо Байдън, който, както демонстрират всички прогнози по време на преброяването на гласовете, най-вероятно ще бъде новият президент на Съединените щати, е малко евентуално да се върне към тематиката за Договора за намерено небе, настояват специалисти. От една страна, официално той ще има пълномощия едвам след встъпването в служба на 20 януари, когато отдръпването от контракта ще бъде реалност и, в случай че някой желае да се върне там, ще е належащо да стартира целия развой на договаряния от нулата. От друга страна, Съединени американски щати не се връщат, откакто изоставен сходни механизми. " Завръщането на Съединените щати към Договора за отворено небе е извънредно малко евентуално, на практика невероятно, тъй като ще се наложи още веднъж ратификация на Сената, а Сенатът остава под контрола на републиканците, това е невероятно в тази обстановка. И като цяло през последните десетилетия се появи ясно схващане и процедура: откъдето Съединените щати излязат във връзка с контрола на оръжията, те не се връщат там “, сподели пред РИА Новости Дмитрий Суслов, заместник-директор на Центъра за сложни европейски и интернационалните проучвания към Факултета за международна стопанска система и интернационалните връзки на Висшето учебно заведение по стопанска система.
Междувременно Дело за оперативно наблюдение продължава да работи. След спирането, породено от пандемията от ковид, страните се връщат към полетите. От юли Русия организира наблюдателни задачи над териториите на Дания, Франция, Чехия, Унгария, Финландия, Германия, а последната разрешава прехвръкване над базата Рамщайн, най-голямата американска база в Европа. Франция, Германия и Румъния от своя страна направиха взаимен полет над територията на Русия. Въпреки отдръпването на Съединени американски щати и обвързваните с това несигурности и опасности, за Москва е по-изгодно да остане в това съглашение, съобщи Андрей Баклицки, старши откривател в Центъра за евроатлантическа сигурност в Института за интернационалните проучвания към MGIMO. „ Първо, военните уреди на територията на Европа, защото са по-близо до нашите граници, са причина за безпокойствие. На второ място, документът към момента дава опция за решение на редица европейски въпроси по сигурността по линията на контакт със страните от НАТО, до момента в който разговорът и съдействието със самия алианс са сведени до на практика нула “, изясни Баклицки. Договорът е подписан през 1992 година Той се трансформира в една от ограниченията за създаване на доверие в Европа след Студената война. Документът е в действие от 2002 година и разрешава на участващите страни намерено да събират информация за въоръжените сили и действия на другите участници. Доскоро 34 страни бяха страни по контракта.
 Съединени американски щати излизат от световния контракт за миграцията Съединени американски щати излизат от световния контракт за миграцията
Съединени американски щати няма да се причислят към световния контракт за миграция, който би трябвало да се одобри през 2018 година, тъй като не дава отговор на интерес...
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР