Задължението празни камиони да кръстосват Европа при тези цени на

...
Задължението празни камиони да кръстосват Европа при тези цени на
Коментари Харесай

Новаков поиска спиране на Пакет Мобилност до края на кризата с цените на горивата

Задължението празни камиони да кръстосват Европа при тези цени на горивата е регулаторна и икономическа нелепост, за която заплащат европейските превозвачи, техните чиновници и потребителите. Това декларира българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП в писмо до еврокомисаря по превоз Адина Вълян с гледище да бъде прекъсната незабавно наредбата на Пакет за Мобилност I за наложително връщане на транспортното средство в държавата-членка на всеки осем седмици. В писмото си Новаков упорства, че най-лошият вероятен сюжет би бил връщане на празен курс, замърсяващ околната среда и струващ рекордно високи разноски за гориво.

По-високите цени на горивата и спомагателните излъчвания на CO2 вършат тази наредба явно несъвместима с европейските водещи политики и основни цели за климатичен неутралитет. Във време, когато държавите-членки търсят механизми в помощ на жителите си да се оправят с цените на горивата, задължаването на тежкотоварните транспортни средства да пресичат континента без цел е пагубно и лицемерно, се споделя в писмото.

„ Извънредната обстановка с съветската експанзия против Украйна е още по-съществена причина, заради която Комисията би трябвало да попречва използването на наредбата за връщане на транспортни средства, заради което приканвам за нейното незабавно прекъсване “, декларира Новаков.

Още през лятото на 2021 година, преди да стартира използването на тази част от регламента, Андрей Новаков и всички български евродепутати в Комисията по превоз на Европарламента, без значение от партийната си принадлежност, се сплотиха зад националния интерес и приканиха Европейска комисия да се произнесе по отношение на противоречивите разпореждания в Пакет Мобилност I, поради които товарните камиони са длъжни да се връщат вкъщи на всеки осем седмици. Само няколко месеца по-рано без значение проучване, извършено по задание на Еврокомисята, потвърди, че наредбата е нездравословна за климата и ще провокира 1,9 млн. спомагателни пътувания и нарастване с 2,9 млн. тона излъчвания на CO2 през 2023 година При липса на реакция от страна на Еврокомисията наредбата влезе в действие на 21 февруари тази година.

България продължава да пази позицията, че тя е в несъгласие със Зелената договорка и че нарушава главния принцип за свободно придвижване на хора и артикули в Европейски Съюз. Регламентът се оспорва от девет страни-членки с аргумента, че блокира конкуренцията в транспортния бранш.

Андрей Новаков е евродепутат за втори следващ мандат. Сектор „ Транспорт “ заема значимо място в работата му, като в годините до момента той се ангажира трайно със отбрана на националния интерес и позицията на българските водачи в дебата за европейското законодателство „ Пакет Мобилност “. Новаков е също координатор на ЕНП в Комисията по районно развиване и взе участие в още три парламентарни комисии - Комисията по бюджети (BUDG), Комисията по превоз и туризъм (TRAN), и Комисията по бюджетен надзор (CONT).
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР