Задълбочаването на регионалното и двустранното сътрудничество, както и актуални общоевропейски

...
Задълбочаването на регионалното и двустранното сътрудничество, както и актуални общоевропейски
Коментари Харесай

Борисов и премиерът на Словения обсъдиха регионалното и двустранното сътрудничество

Задълбочаването на районното и двустранното съдействие, както и настоящи общоевропейски тематики бяха във фокуса на срещата на министър-председателя Бойко Борисов с премиера на Словения Янез Янша. Разговорът се организира в границите на Стратегическия конгрес в словенския град Блед.

Двамата държавни ръководители показаха общата позиция, че другите начинания и формати на районно партньорство допълват процеса за политическа, икономическа и обществена непоклатимост в страните от Западните Балкани. „ Радвам се, че приоритет за бъдещото Словенско председателство на Съвета на Европейски Съюз остава разширението на тези страни. Това е значим политически сигнал и обръщение към района, както и знак за последователност на напъните, които България стартира по време на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз, когато организирахме Срещата на върха ЕС-Западни Балкани в София “, акцентира Борисов.

Българският министър председател уточни, че разширението остава основна политика на Европейския съюз и тласък за реализиране на прехода към демократично ръководство. „ Подкрепяме политиката, основана на правилото на личните заслуги и съблюдаване на съществуващите условности. Това е и гаранция за реализиране на непоклатимост, мир и разцвет за целия район “, посочи още българският министър-председател. По време на диалога беше маркирана и спомагателната поддръжка за интеграционния развой на страните от Западните Балкани, която се дава с самодейността Берлински развой, чието председателство тази година е на България и Република Северна Македония.

Бойко Борисов и Янез Янша бяха единомислещи, че връзките сред България и Словения се основават на натоварен политически разговор и задълбочаващо се секторно съдействие. В хода на диалога бяха маркирани положителните търговско-икономически връзки, както и капацитета за двустранното партньорство в секторите туризъм, просвета и просвета. В подтекста на рецесията от COVID-19 двамата държавни ръководители показаха убеденост за бързо и дейно превъзмогване на следствията от пандемията в Европа предвид на постигнатото единодушие от Европейския съвет по идната Многогодишна финансова рамка и Инструмента „ Следващо потомство Европейски Съюз “. „ Споразумението е знак за това, че солидарността е основна за мощна Европа “, акцентира Борисов.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР