Задачата по приемането на еврото не трябва да прекъсва, въпреки

...
Задачата по приемането на еврото не трябва да прекъсва, въпреки
Коментари Харесай

Предадоха щафетата във финансовото министерство. Асен Василев оставя 9,9 млрд. лв във фискалния резерв

„ Задачата по приемането на еврото не би трябвало да прекъсва, макар изборите и макар служебния кабинет. Това съобщи министърът на финансите в оставка Асен Василев при предаването на властта в МФ.

Василев съобщи, че се чака сключване на контракт за медийна помощ от страна на Еврокомисията. Очаква се това да се случи още тази седмица по време на съвещанието на Екофин.

„ Остава само критерият за инфлацията, който ще следим и когато влезем в критерия, ще желаяме спомагателен отчет. От там към този момент потегля процесът по установяване на датата за приемане на еврото “, сподели Василев.

Той изрази задоволство, че приходните организации все още са си свършили доста добре работата. „ По последните данни, с които разполагаме от 5 април, събраните доходи от Национална агенция за приходите са с съвсем 15% повече, в сравнение с за същия интервал на предходната година. Събраните доходи от митници са със 7% по-малко поради Данък добавена стойност импорт на нефт, тъй като „ Лукойл-Нефтохим “ работи от началото на година с половин потенциал “, посочи Василев.

„ Има 9,9 милиарда лева във фискалния запас. Това е изцяло задоволително за естественото опериране на страната “, добави той като акцентира, че сме имали повече от два пъти от изискуемия най-малко, който е 4,5 милиарда лева

Василев пожела триумф на своя правоприемник Людмила Петкова: „ Нейният триумф като министър на финансите ще бъде триумф за България “.

Петкова от своя страна означи, че изборите ще бъдат 2 в 1, за което план-сметката е към 100 милиона лв. като в допълнение ще има разноски за ЦИК.

„ Приоритете остава еврозона, Организацията за икономическо сътрудничество и раз и пълновръстен Шенген. На 12 април е ЕКОФИН, а преди този момент ще се подпише съглашение сред България и Европейска комисия за тактиката за приемане на еврото. Има и закон за еврото, на 24 април завършва публичното разискване, чака се Министерски съвет и Народно събрание. Друг приоритет е единната приходна организация – Национална агенция за приходите и „ Митници “, избран е съвет, има работни групи. Основното е да се създадат всички законодателни уредби “, акцентира новият длъжностен финансов министър. Тя увери, че в двете организации няма да има съкращения.

„ Дългът зависи от осъществяването на приходната част и от необходмостта от обезпечаване на нужните средства “, добави Людмила Петкова.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР