Зад всяко велико откритие стои велика личност, която е отговорна

...
Зад всяко велико откритие стои велика личност, която е отговорна
Коментари Харесай

Знаехте ли това за Исак Нютон? Изненадващи факт за изобретателя

Зад всяко велико изобретение стои велика персона, която е виновна за това изобретение. Не са малко хората, чиито изобретения и открития са трансформирали радикално живота ни. Оказва се обаче, че не знаем доста за тях, което е в действителност тъпо.

Един от известните учени, които са добре познати в целия свят е Исак Нютон. Едно известно име, нали, само че какво тъкмо знаете за него?

Кой е Исак Нютон?

Исак Нютон (1642-1727) е британски физик, математик, астроном, теолог и алхимик, който е необятно приет за един от най-влиятелните учени в историята. Той е най-известен със своите три закона за придвижването и със своя закон за универсалната гравитация, които разказват фундаменталното действие на физическия свят. Работата на Нютон поставя основите на актуалната физика и революционизира метода, по който разбираме естествения свят. Освен всичко това, той е бил плодороден откривател и е направил огромен принос в региона на математиката, оптиката и астрономията. В допълнение към научната си работа, Нютон мощно се е вълнувал и интересувал надълбоко от философия и теология.

Детство

Исак Нютон е роден на 4 януари 1643 година в Уулсторп, Англия. Баща му, също на име Исак Нютон, умира три месеца преди да той се роди, а майка му, Хана Айскоу Нютон, се омъжва наново, когато Исак е бил на три години. Нютон е изпратен да живее при баба си и дядо си няколко години, до момента в който майка му и вторият му татко се реалокират в близкия град.

Нютон е бил едно доста самотно и интровертно дете, което е прекарвало огромна част от времето си в четене и опознаване на провинцията. Той посещава Кралското учебно заведение в Грантам, където се оправя чудесно с математиката и демонстрира ранна податливост към науката. Майката на Нютон желае той да стане фермер, само че Исак не демонстрира огромен интерес към селското стопанство и в последна сметка му е разрешено да преследва интереса си към математиката и науката. По-късно Нютон посещава колежа Тринити в университета в Кеймбридж, където учи математика и стартира своята новаторска работа във физиката и астрономията, които по-късно ще се окажат в основата на едни от най-важните правила във физиката.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР