Зачестяват кражбите от домовете в столичния квартал Лозенец“. За това

...
Зачестяват кражбите от домовете в столичния квартал Лозенец“. За това
Коментари Харесай

Специалистите съветват: Как да предпазим дома си от крадци?

Зачестяват кражбите от домовете в столичния квартал „ Лозенец “. За това сигнализират самите пострадали. От полицията удостоверяват, че става дума за присъщите за сезона нападения през балконските порти, показва.
 
Ангел Куртев е измежду жертвите на крадците: „ Ние сме спали през нощта с жена ми и бебето. Като станахме сутринта, видяхме, че всички прозорци са отворени и осъзнахме, че са влезнали крадци и са ни ограбили. От полицията реагираха доста бързо, само че крадците са били с ръкавици ”, споделя той и добавя, че крадците са отмъкнали персонални движимости и  документи на фамилията.
 
Оказало се, че това не е единственият ограбен дом в региона.
 
Потърпевшите поучават да се резервира самообладание при сходна обстановка и в случай че имате опция, да застраховате дома си.
 
Иначе на инат на зачестилите обири в столицата, домовите обири през първата половина на годината понижават, разгласи комисар Димитър Кошов, заместник-ръководител на отдел „ Криминална полиция ” към ГДНП.
 
Той добави, че няма проведени банди крадци:
 
Няма организираност. Някои работят поединично . Някои имат лица, които наблюдават за съществуване на полиция. Те се тормозят от контакт с жертвите . През месеците май, юни, юли и август влизат през незатворени прозорци или балконски порти. През останалата част от годината разрушават отключващите механизми. По-начинаещите влизат през отворените балконски порти, а по-подготвените съумяват да отключат порти ”, изясни още комисар Кошов и добави, че разкриваемостта е едвам към 27 %.-->
 
„ Обикновено крадците търсят пари и полезности, избират да ги намерят по най-бързия метод, с цел да не бъдат усетени от притежателите, в случай че те са вътре. Ако хората ги няма, е имало случаи крадците да стоят в дома повече от 2 часа. Това е при изискване, че имат информация. Но се търсят бързооборотни неща, които да могат да се продадат бързо, не се търси техника “, добави той.
 
Според него има разнообразни средства за отбрана на имуществото – дейна и пасивна отбрана.
 
Какви са препоръките на експертите и какво да вършим, с цел да се предпазим от крадци?
 
„ Пасивната е обвързвана със заключващите механизми. Те са най-важни. По-скъпите обезпечават по-добра отбрана. Няма универсална такава, само че може да забави причинителите, в случай че е добра. На дограмата е значим защитният обков. Пак не е универсално средство, само че може да откаже причинителя. СОТ системите са значими, тъй като могат да посочват бързо за навлизане в жилището и да има бърза реакция. Някои блокове или входове наемат жива защита, която също стопира. Видеонаблюдението също стопира ”, изясни още той.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР