Зачестилите жеги у нас може да доведат до драстична промяна

...
Зачестилите жеги у нас може да доведат до драстична промяна
Коментари Харесай

Променят началото и края на работния ден заради жегата

Зачестилите жеги у нас може да доведат до фрапантна смяна в работното време, която да влезе в действие скоро. Евентуални корекции в народен мащаб към този момент се обмислят от представители на бизнеса. Те плануват промени за началото и края на работния ден. Идеята е подбудена от рисково високите температури в страната и световното стопляне като цяло, което най-вероятно в околните години ще основава дискомфорт при избрана работна среда. 

За да са работоспособни, хората би трябвало да са на първо място здрави, е главният претекст на основателите на предлагането. То ще се внесе в Министерството на труда и обществената политика, както и в Народното събрание и се отнася не единствено за частния бранш, само че и за общинските и държавните структури.

Много частници към този момент трансформираха часовете за работа, с цел да не рискуват здравето на своите чиновници. В най-голяма степен това важи за строителството, където сега дюлгерите стартират по-рано, само че си потеглят към 13 часа. 

Общинските предприятия в Пловдив, където се постанова да се правят действия навън, също трансформираха работното време.

Някои бизнесмени и специалисти обаче са скептични към нуждата да нагаждат графика по отношение на жегата. 

" В България помним и по-високи температурни стойности от това лято. При 24 часа в денонощието не е належащо да надхитряваме часовника. Изместването на работния период е използвано единствено за някои категории служащи и чиновници,  които упражняват заетост от 9 до 17 ч. За тези, които работят на двусменен или трисменен режим, е безусловно неуместно ", разяснява пред " Марица " доцент доктор Теодор Дечев, зам.-министър на труда в кабинета " Костов " в периода 1998-2001 година, а сега - шеф " Индустриални политики " в АИКБ и учител в пловдивското ВУСИ.

Доц. Дечев подсети, че във Франция и в Съединени американски щати, където са подхванати съблазнителни начинания с съкращаване на работната седмица до 4 дни, са завършили с неуспех. Даде образец и с дългата сиеста (следобедна отмора в Испания), която се приема със смесени усеща от локалните. Той предложи у нас да не се вършат сходни опити, а да се ползват безвредни условия на труд. Той е безапелационен, че работодателите би трябвало да подсигуряват удобна и безвредна работна среда. " Не живеем в 19-и век, когато хората са се " пържили " на работните места, а в 21-ви век, където всички работни пространства са климатизирани ", безапелационен е доцент Дечев.

От 1500 до 15 000 лева санкция пък чака работодателите, които не са обезпечили естествена температура за работа на своите чиновници в жегите. В Пловдивско вече  има няколко получени сигнала за невключени или неработещи климатични инсталации  във компании или предприятия, които са обект на инспекция от Инспекцията по труда. 

Температурите, които би трябвало да се поддържат в работните пространства, са разказани в специфична разпоредба за микроклимата. Оптималната температура през топлия интервал на годината е в границите от 18 до 25 градуса, според от вида работа. За лека физическа работа стойностите са от 22 до 25 градуса; при среднотежка - от 20 до 23 градуса, а при тежка - от 18 до 21. По изключение в избрани случаи - при доста висока външна температура - тази стойност може да бъде надлежно до 33 или до 31 градуса.

При работа навън нещата стоят по друг метод. Много постоянно хората питат Инспекцията по труда дали има избрани стойности на температурите, при които да се спре работата навън. Истината обаче е, че няма избрани такива. Но при рискови обстановки работата може да бъде прекратявана, като да вземем за пример при оранжев и червен код за високи температури, стихии и така нататък Препоръчва се обезпечаването на задоволително количество питейна вода, както и други течности за възобновяване. Осигурени би трябвало да бъдат и места за отмора с подобаващи условия. Осигуряването на долекарска и първа здравна помощ също е обвързване на работодателя, както и опция за превозване на работещите с ненадейно влошено здравословно положение.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР