Забравихме ли, че коронавирусът не си е отишъл? Или просто

...
Забравихме ли, че коронавирусът не си е отишъл? Или просто
Коментари Харесай

Безгрижие в България. А броят на заразените расте.

Забравихме ли, че коронавирусът не си е отишъл? Или просто към този момент свикнахме с него, тъй като се уморихме да се опасяваме? Проф. Тодор Кантарджиев, шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания и член на Националния действен щаб, дефинира като “смущаващ ” растежа на заболелите в последните дни. Въпреки това обаче властта явно не счита, че има потребност от ново стягане на режима или от удължение на изключителната епидемиологична конюнктура.
Противоречивите ограничения на властта
Какво излиза? Броят на инфектираните пораства, само че режимът е по-хлабав. Разбира се, не е допустимо да се живее в цялостна изолираност до появяването на панацея против КОВИД-19. Само че ограниченията на държавното управление са много спорни.
Абитуриентските балове са позволени едвам след 1 юли, само че още от 2 юни България първа позволи футболните мачове пред аудитория. Дербито сред “Левски ” и ЦСКА в събота сподели, че от трите “Д ” - дисциплинираност, отдалеченост и стерилизация, първите две явно не са значими както за почитателите и на двата тима, по този начин и за охраняващите служители на реда. И още: учениците и студентите са на онлайн образование, само че заведенията и нощните клубове, в които се събират, са отворени. Ако не са сервитьорите с маски и дезинфектантите в тоалетните, по нищо няма да проличава, че България се намира в изключителна епидемиологична конюнктура.
И ръководещите не се пазят. За да опровергае фотоси от спалнята си, а и с цел да внуши какъв монолит е ГЕРБ, министър председателят Бойко Борисов събра зад тила си партийния хайлайф. И никой от тях не съблюдава здравословна отдалеченост. А другояче при посещаване в спектакъл се изисква феновете да са през седалка. Дистанция няма и при инспекциите на Борисов. Няма я и при похода из Родопите на ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева със съпартийци.
В същото време публицистите в Народното събрание все по този начин нямат директен достъп до депутатите, а са изолирани в зала. Решението, взето в средата на март, не е променено, заради което народните представители си остават недосегаеми в коридорите. Излиза, че коронавирусът хем е опасност за здравето, хем не е. Както е комфортно.
В изискванията на нагнетено вътрешнополитическо напрежение стягането на ограниченията също ще падне жертва на политическата целенасоченост. Ефектите от карантината, измежду които дребното болни, способстваха за високия майски рейтинг на ГЕРБ. Сега обаче наподобява, че за психологичното здраве на нацията е задоволително ограниченията да са хлабави, времето да е топло, а ген. Мутафчийски да не участва на брифингите, оредели до веднъж седмично.
Макар държавният здравен контрольор доктор Ангел Кунчев да беше споделил, че настройката “всичко е окей ” го плаши, на българина явно му се желае да живее по-безгрижно. А и няма отрасъл или креативна колегия, които да желаят стягане на ограниченията - всички изгубиха повече от мислимото. Когато Борисов споделя: " Нямам желанието, нито увереността, че е вярно да връщаме старите ограничения, желая хората да се пазят ”, посланието в действителност е: “Така ще живеем ”.
Къде тогава отива рекламата на България като безвредна дестинация? И какво от това, че летният сезон е продължен до края на студения октомври? Заради новите случаи на ковид латвийските управляващи анулираха под наем полет, който трябваше да докара туристи на Черноморието, а Словения и Естония вкараха карантина за идващи от България.
На кого да имаме вяра?
Днешното равнодушие сигурно е подсилено от неналичието на смразяващи кръвта фрагменти и вести за вилнеещия вирус. По време на карантината тези известия преобладаваха медийния поток и мощно потискаха и плашеха. А щом в този момент ги няма, значи няма от какво да се боим, по този начин ли?
За медиците обаче нищо не се трансформира. Само умората и изтощението стават още по-непоносими. Все по този начин няма задоволително проби, все по този начин изострен е дефицитът на инфекционисти, на реанимационни сестри, без които апаратурата и леглата са просто болнични монументи. Но тези проблеми бяха изместени от персоналната вендета на един хазартен необут с 18 обвинявания, ядосан на досегашните си политически сътрудници.
Взривовете на болестта станаха притеснително доста, трендовете са смущаващи, съобщи през вчерашния ден проф. Кантарджиев. Притеснителна е и новината за 180-те хиляди новорегистрирани безработни за интервала февруари-май. И все пак това ръководещите не стопират да повтарят какъв брой добре се оправят. Да имаме вяра ли?
 
Автор: Емилия Милчева, Дойче веле

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР