Забранените за износ лекарства, включени в списъка на системата СЕСПА,

...
Забранените за износ лекарства, включени в списъка на системата СЕСПА,
Коментари Харесай

Забранените за износ лекарства не са тези, които липсват в аптеките - Здраве

Забранените за експорт медикаменти, включени в листата на системата СЕСПА, не са тези, за които се получават сигнали за неналичия в аптеките. Това стана ясно от думите на шефа на Изпълнителната организация по медикаментите (ИАЛ) Богдан Кирилов по Българска национална телевизия.

По думите на Кирилов в забранителния лист на СЕСПА (Специализирана електронна система за следене и разбор на лекарствените артикули, включени в Позитивния лекарствен списък) сега има 63 лекарствени продукта, само че измежду тях не са тези, за които Министерството на здравеопазването и ИАЛ.

Най-липсващото сега в аптечната мрежа са антибиотиците, изключително за деца. Проблем са и антибиотиците за възрастни и той се задълбочава във времето. Има и стотици медикаменти, които липсват, само че това не е от в този момент, изясни Николай Костов, ръководител на Асоциацията на притежателите на аптеки, посочи, че над 300 са изчезналите медикаменти.

Списъкът на неразрешените за експорт медикаменти, включва лекарства при които наличностите на пазара са под 65% на за предходния месец, като за база се употребява средномесечното ползване за последните 6 месеца. Системата наблюдава другите транзакции сред търговците на едро, аптеките и притежателите на позволения за приложимост.

В момента има усложнения в доставките на някои антибиотици и на инхалаторни артикули, които се употребяват за респираторни болести, призна Богдан Кирилов. 

Проверките, които се вършат са за наличностите у търговците на едро, има и инструкции за предпочитано разпределение на количествата, които са при търговците на едро към аптеките, посочи Кирилов. Той добави още, че и дефицитът ще бъде обезщетен последователно в границите на месец.

Тази седмица започват доставки на част от лекарствените форми, под форма на суспензия, които се употребяват при деца, от групата на цефалоспорините. В идната седмица стартират доставки от пеницилините. Така че уверението от страна на производителите, че в границите на месеца и началото на идващия ще има задоволително количества, които да компенсират това, което все още се получава като дефицит, изясни Богдан Кирилов.

Във вторник и сряда се чакат доставки на дефицитни антибиотици удостовери съветникът на служебния здравен министър Аркади Шарков по bTV. То уточни, че страната ни има опция за лично произвеждане на антибиотици от така наречен генерици (заместители на истинските лекарства със същите лечебни свойства).

В идващите дни ще дойдат няколко марката, на следващия ден ще можем да бъдем по-конкретни. В идващите месеци хората ще имат достъп до медикаментите, от които имат потребност. които все още липсват – някои от тях са за респираторни болести, други са антибиотични. В рамките на тази седмица ще се дефинира с какъв брой може да се редуцира административния период за този импорт, уточни той.

Относно презапасяването с медикаменти Аркади Шарков уточни, че фармацевтите са длъжни да извършват тъкмо рецептите и в случай че в тях е записано лекуване с една опакова от обещано лекарство, те не могат да го дадат в по-големи количества. Проверки се вършат и по тази тематика, а специалистът прикани да се подават сигнали при положение на нередности.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР