Забраната за вноса на руски петрол у нас е наистина

...
Забраната за вноса на руски петрол у нас е наистина
Коментари Харесай

Лъчезар Борисов: Забраната за внос на руски петрол прекъсна една зависимост

" Забраната за вноса на съветски нефт у нас е в действителност значим миг – прекъсваме една взаимозависимост “. Това разяснява пред Нова нюз някогашният министър на стопанската система Лъчезар Борисов.

„ Спомням си за един мой разбор от есента на 2022 година, който по-късно повторих през февруари 2023 година, когато българската стопанска система ставаше доста по-зависима от съветската федерация по линия на стокообмена и вноса на нефт. Имаше интервали, в които растежът беше 200 %. Говорим за пъти повишаване и пъти по-голяма взаимозависимост. Така че от тази позиция сигурно с помощта на Народното събрание постигнахме триумф ”, разяснява Борисов.

На въпрос за какво цените на горивата са били толкоз високи преди година и половина, някогашният стопански министър изясни следното:

„ В рамките на година няколко поредни стопански министри изпълняваха признат закон от Народно събрание. Наложи се те да нанесат нужните корекции в този законопроект, тъй че да може страната да събира под някаква форма разликата, която се трупаше в съветската компания. Някои от анализите на специалисти сочат за приключване от българката стопанска система от 3 до 6 милиарда $ ”.

Той разяснява и ще се стигне ли до продажба на рафинерията на „ Лукойл ” в Бургас:

„ В един миг това ще бъде логически излаз, който към този момент беше загатнат. Централата на нашата рафинерия в Швейцария направи съответните промени в бордовете. Трябва да бъдем деликатни, у нас към този момент има закон, обвързван с наблюдението на непознатите вложения. Той е на база европейски правилник, тъй че би трябвало да създадем скрининг. Не чакам съществени разтърсвания на пазара ”, твърди Лъчезар Борисов.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР