Забраната за улов на риба и други водни организми в

...
Забраната за улов на риба и други водни организми в
Коментари Харесай

От 15 април влиза забрана за риболов, докато тече размножителният период на рибите

Забраната за улов на риба и други водни организми в интервала на тяхното размножаване влиза в действие от 15 април, като ще обгръща Черно море, река Дунав и вътрешните водни обекти на територията на страната. Това оповестяват от Министерство на земеделието и храните.

Целта е основаване на оптимални условия за естествено възпроизводство на пролетно-лятно размножаващите се риби и в сходство със Закона за рибарството и аквакултурите (ЗРА), министърът на земеделието и храните, в съгласие с министъра на околната среда и водите.

Забранява се също риболова на карагьоз (Alosa immaculata) от 1 до 31 май в това число , в българския сектор на река Дунав и на попчета (Gobiidae) от 15 април до 15 май в това число, във водите на Черно море.

Допълнително, не разрешава се риболова на калкан (Scophthalmus maximus) е от 15 април до 15 юни в това число. По отношение на калкана в този интервал се не разрешават с изключение на всякаква риболовна активност и прекачване, задържане на борда, разтоварване и първа продажба.

За всички останали пролетно-лятно размножаващи се риби възбраните за лов на риба са според от надморската височина на водните обекти според интервалите избрани в Приложение № 1 от ЗРА.

Удължава се също възбраната за улов на бяла риба (Sander lucioperca), щука (Esox lucius) и распер (Aspius aspius) в българския сектор на река Дунав до 31 май в това число, за запазване на популацията на шаранови, сомови и други топлолюбиви риби в реката и понижаване на прилова им.

Определени са водоеми, в които любителският лов на риба е позволен в интервала на възбраната. Списък със свободните за лов на риба водоеми през 2024 година по области може да откриете в заповедта на Министерство на земеделието и храните тук: 
 ИАРА извади 4900 м мрежи от язовир
ИАРА извади 4900 м мрежи от язовир " Мандра "

Уловената в тях риба е върната във водата
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР