Забраната за ограничаване на вноса на дизелови автомобили с клас

...
Забраната за ограничаване на вноса на дизелови автомобили с клас
Коментари Харесай

Няма да има забрана за внос на стари дизелови коли. „Това е крайна мярка”, заяви министърът на екологията

Забраната за ограничение на вноса на дизелови коли с клас под Евро 4 от началото на 2021 година ще бъде спомагателна мярка, която може и да не бъде приложена. Това сподели министърът на околната среда и водите Нено Димов в ефира на „ Здравей, България ” по Нова телевизия.

По думите му не може да бъде неразрешен вносът на коли с дизелови мотори, защото се нарушава правото на свободно придвижване на хора, артикули, услуги и капитали в Европейски Съюз. „ Директна възбрана не може да има ”, беше безапелационен министърът.

„ Още предходната година събрах сериозна коалиция от една трета от европейските страни и възложихме на Европейска комисия да реши този проблем на европейско равнище, тъй като като приказваме, че не можем да нарушаваме съществени правила за свободно придвижване, в случай че това бъде открито като решение на европейско равнище, правилото няма да бъде нарушен. За мен ограничаването ще пристигна от това. Когато една кола не може да бъде изнасяна, тъй като се третира като боклук – това е тип ограничаване. Тази мярка е единствено в случай, че не сработят главните ограничения, защото ние приказваме за съществени ограничения, свързани най-много с стопанската система, с енергетика, със земеделие, индустрия. А това е един авариен вид ”, сподели Димов.

Министър Димов разяснява и документа, ориентиран към ограничението на фините прахови частици във въздуха - това е огромен документ, говорещ средносрочно до 2030 година

„ Успяхме да договорим с Европейска комисия едни 400 млн. лева, които са към този момент разполагаем на общините. Повече от 6 месеца отделихме, с цел да убедим Европейска комисия, и процедурата за кандидатстване за електрификацията на превоза се отваря безусловно тези дни “, добави той.

Според него е належащо да се работи за въвеждането на електрически автомобили у нас.

„ На Съвета на министрите получих поддръжката на една трета от страните в Европейски Съюз за създаване на фонд, който да подкрепя инфраструктурата и електрификацията на страните от Съюза, тъй че това е развой, който ще продължа да развъртвам и да се опитам да направя оптималното в тази посока ”, сподели министърът.

Нено Димов изясни, че решенията против замърсяването на въздуха в градовете би трябвало да се взимат от общините.

„ Годишният механически обзор дава опция за разнообразни типове стикери от позиция на категорията на колата, а локалната власт е тази, която не разрешава влизането на някои категории коли. Тези зони, които би трябвало да бъдат направени в градовете, са въпрос на обмисляне на самите градове. Не инцидентно и казусът с фините прахови частици, само че и общо замърсяването на въздуха в градовете, е въпрос на обмисляне и на взимане на решения от локалната власт ”, изясни той.

По мотив на ветото на президента против закона за дивото къмпингуване, министърът разяснява: „ Там, където има диво къмпингуване, по-късно има доста боклуци и кметовете са извънредно обезпокоени. Всъщност те взимат запас от хората, които заплащат, с цел да покриват вредите от тези, които не заплащат. Самите хора са разнообразни групи. Законът регламентира тъкмо това кои са тези минимални условия, с цел да може от една страна да се опазва, а друга страна да се къмпингува. Законът разпорежда на четири министерства за 6 месеца след влизането му в действие да разработят изискванията за къмпингуване. Естествено би трябвало да има тоалетна, вода и ток и място, на което да събирате отпадъците си. Това би трябвало да бъде регламентирано ”
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР