Забраната за износ на инсулин ще бъде удължена и за

...
Забраната за износ на инсулин ще бъде удължена и за
Коментари Харесай

Забраната за износ на инсулин ще бъде удължена до 31 март

Забраната за експорт на инсулин ще бъде удължена и за целия месец март, съобщи кореспондент на БГНЕС.


Три са инсулиновите продукта, за които има данни за закъснение – Fiasp, Tresiba и Actrapid.

Отчетливо се вижда, че при три инсулина има нерегулярни доставки, закъснение или отвод по складовете при близо 2/3 от всички области. Голямата част от главните инсулинови лекарствени артикули ги има, заяви през днешния ден зам.-министър Илко Гетов.

Основният проблем е в 22 области на страната и е обвързван с инсулина Tresiba. На второ място е Actrapid, а трето място е бързодействащият Fiasp.

За всички останали лекарствени артикули данните са пренебрежимо дребни за дефицит, продължи Гетов. Той сподели, че през месец февруари в Министерство на здравеопазването има единствено 2 сигнала за дефицит на медикаменти, въпреки първоначално да разгласи, че и от един пациент да има сигнал, Министерство на здравеопазването ще го преглежда като липса.

От данните на Министерство на здравеопазването стана ясно, че на склад от препарата Tresiba има 20892 опаковки, а от Fiasp – 7720.

Според министъра на опазването на здравето проф. Христо Хинков „ неналичията и драмите с дефицита на някои медикаменти се оказва пресилена “.

Зам.-министър Гетов дефинира казусът като недобра работа на търговци на едро и дистрибутори, които заплаши със наказания.

„ Става дума за счупена верига на доставки “, сподели Илко Гетов.

Той заяви, че ще бъде образувана работна група, която ще работи по основаването на система за следене на лекарствени артикули.

„ Готов съм да седнем с търговците на едро, с огромните вериги и с аптеките и да преговаряме “, даде поръчка Гетов. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР