Забраната на мъченията и малтретирането е абсолютна, дори - всъщност

...
Забраната на мъченията и малтретирането е абсолютна, дори - всъщност
Коментари Харесай

Адските мъчения, на които са подлагани руските и украински военнопленници

" Забраната на мъченията и малтретирането е безспорна, даже - в действителност най-много - по време на въоръжени спорове ", съобщи ръководителката на Мисията за наблюдаване на правата на индивида в Украйна Матилда Богнер на видеоконференция от Киев.

 

Тя напомни, че и двете страни са страни по Третата Женевска спогодба, поставяща условия по отношение на третирането на военнопленниците. 

 

През последните месеци задачата е разпитала 159 военнопленници (139 мъже и 20 жени), държани от Русия и съюзените с нея въоръжени формирования, и 175 военнопленници (всички те - мъже), държани от Украйна.

 

Мисията е получила безконтролен достъп до местата, където са интернирани военнопленниците на украинските управляващи, само че макар своите претенции Организация на обединените нации към момента няма конфиденциален достъп до военнопленниците, държани от Русия и съюзените с нея въоръжени формирования.

 

Представителите на Организация на обединените нации обаче са съумели да беседват с украински военнопленници, освободени от Русия.

 

Колкото до военнопленниците на съветските сили, " голямото болшинство разпитани от нас лица ни споделиха, че са били изтезавани и измъчвани, до момента в който са били държани в плен ", ежедневно, уточни Богнер.

 

Някои от пленниците са били бити след задържането им, след това извозвани до местата, където са били държани, " неведнъж с претъпкани камиони и рейсове ", без да имат достъп до вода и тоалетни в течение на повече от ден.

 

" Ръцете им са били вързани, а очите залепвани със скоч лента, толкоз стегната, че е оставяла рани по китките и лицата им ", описа Богнер.

 

В някои от местата за задържане военнопленниците са били подлагани на " процедури по приемането им ", по време на които са търпели продължителни побои, били са заплашвани, нападани от кучета или събличани, сочат свидетелства, събрани от Организация на обединените нации.

Организация на обединените нации е изслушала и " заслужаващи доверие изказвания " за безразборни изтезания на съветски военнопленници, хванати от украинските сили, за редица случаи на мъчения и малтретиране.

 

" Документирали сме случаи на изтезания и малтретиране, основно по време на залавянето им или по време на първия разпит, или на превозването до директни лагери и места за интерниране ", изясни Матилда Богнер.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР