Забраната, действаща от десетилетия в Саудитска Арабия, за жените да

...
Забраната, действаща от десетилетия в Саудитска Арабия, за жените да
Коментари Харесай

Жените в Саудитска Арабия вече могат и да шофират

Забраната, настояща от десетилетия в Саудитска Арабия, за дамите да карат, към този момент е вдигната от неделя, оповестиха управляващите. Хиляди саудитски дами ще могат да застанат зад кормилото след историческата промяна в ултраконсервативното кралство. Забраната се поддържаше от властващата теория на уахабизма, в която шофирането се дефинира като „ харам " (грях), написа Actualno.com.

От този април дамите получиха и правото да се кандидатират и да гласоподават на избори. За първи път в историята на сунитската монархия през април към 900 дами се кандидатираха в локалните избори дружно с още 6100 претенденти. Те се бориха за 284 места в районните препоръки в страната. Регионалните препоръки към момента имат лимитирана власт в страната, като най-много се грижат за улиците, парковете и сметопочистването. Само 131 000 дами изявиха предпочитание да дадат своя избор, по отношение на повече от 1,3 милиона мъже. Населението на страната е съвсем 21 милиона, напомня Агенция Франс Прес. 

Въпреки че завоюваха право, което дамите във Англия имат от 1918 година, това е дребна стъпка в огромната битка на саудитките за същинско тъждество сред половете, разяснява „ Индипендънт ". Още една основна промяна направи тази година престолонаследникът принц Мохамад бин Салман, който разгласи, че дамите към този момент не са задължени да покриват главите си и да носят черна абая. Условието обаче е облеклото им да е непретенциозно и пристойно. До скоро Саудитска Арабия поддържа един от най-стриктните кодекси за женското облекло в мюсюлманския свят, като единствено очите и дланите на дамите могат да бъдат забележими. Това е безмилостно налагано от религиозната полиция, така наречен мутауини, които постоянно бият дами, поради проявление на плът на публично място.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР