Забрана за превоз на животни при екстремни температури и ограничаване

...
Забрана за превоз на животни при екстремни температури и ограничаване
Коментари Харесай

Забрана за превоз на животни при екстремни температури искат зоозащитници

Забрана за транспорт на животни при рискови температури и ограничение на пътуванията до 8 часа. За това упорстват зоозащитници, откакто стана ясно, че Европейската комисия предлага огромна промяна за хуманно отношение към животните по време на транспорт. Според тях препоръчаните промени не са задоволително амбициозни и са нужни още промени в тази посока.

И тази година фондация " Четири лапи " потегли на път, с цел да ревизира при какви условия се транспортират селскостопанските животни. Температурите на открито надхвърляха 30 градуса, което значи, че в транспортното средство доближиха над 40 градуса.

" Страдат неимоверно през дните даже и седмиците на превоз, постоянно нямат достъп до вода, до храна, страдат от жеги и от мраз. Често те биват натъпкани да вземем за пример в камионите, постоянно потенциалът е превишен, което да вземем за пример води до пострадвания ", сподели пред Българска национална телевизия Диана Тотинска, координатор в екип " Програми " във фондация " Четири лапи ".

Такъв сега е животът на колела на телета, овце и други животни. Сред препоръчаните от Еврокомисията промени са да се редуцира времето за пътешестване, животните да имат повече пространство и да бъдат разтоварвани за отмора, да се наблюдават температурите.

" Това, което може би липсва най-вече, е възбрана на експорт на животни към трети страни. Това са едни пътувания, изключително по морските пътища, които могат да продължат даже месеци. Също по този начин бихме желали да забележим възбрана за транспорт на неотбити животни, възбрана на транспорт при рискови температури, както и ограничение на пътуванията до осем часа ", разяснява Диана Тотинска.

Порочни практики има и с превоза на кучета и котки зад граница. Според сектора лицензираните компании за подобен транспорт се броят на пръсти. Парадоксът е, че България е измежду експортьорите на домашни животни. А тук пръст има сивият бранш.

" Това са въпросните, които возят багажи, дърпат коли и гледат едно две кучета или някое коте да мушнат по този начин сред багажите, употребяват всевъзможни типове хватки, трикове и така нататък като ги пишат все едно са тяхна благосъстоятелност и по този метод ги транспортират ", сподели Пламен Тодоров - притежател на зоотакси.

За да бъде изнесено куче или коте от България е належащо да има изрядни документи, само че и хуманни условия.

" Най-важното е зимно време да имат едни дебели одеяла, водичка постоянно да си имат. "

Поверяването на домакински любим на незаконни превозвачи крие опасности.

" Опасността примерно от задушаване е голяма. Значи непрекъснато лятно време има обезводняване на животинки, доста по лечебни заведения, било в Германия, в Нидерландия и където и да било, по две седмици на системи. Съживяват ги ", изясни притежателят на зоотакси.

Еврокомисията предлага и надзор на обявите в интернет за продажба на домашни любимци като задачата е да се пресече противозаконната търговия с тях.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР