Заболяванията на зъбите и пародонта (зъбодържащите структури) водят до функционални

...
Заболяванията на зъбите и пародонта (зъбодържащите структури) водят до функционални
Коментари Харесай

Лечение отвътре: ролята на диетата при пародонталното здраве

Заболяванията на зъбите и пародонта (зъбодържащите структури) водят до функционални и естетични проблеми и са основна причина за загубата на зъби. Те се предизвикват от характерни бактерии и се свързват с метода на живот, изключително в случай че имаме някои нездравословни привички (напр. тютюнопушене и неприятна орална хигиена), както и с наследствена предразположеност. Все повече доказателства има, че развиването на пародонтита може да засегне общото здраве на индивида. Много клинични и пробни изследвания потвърждават мощната връзка сред пародонтита и сърдечно-съдовите болести, диабета, белодробни болести и други От друга страна, обаче, е потвърдена връзката сред диетата и здравето на зъбите, и избягването на пародонта.

Балансираната диета има значима роля върху пародонталното здраве. То също по този начин има и голямо значение за излекуване на тъканите след пародонтална хирургия. Както построяването на костта, по този начин и регенерацията ѝ, зависят от витамини, минерали и други значими детайли. Тук имат значение витамин D3, бетакаротин, селен, витамин C и други Те са доста значими в предварителната защита на болестта на кръвоносните съдове.

В търсенето на оптимално здраве и благоденствие ролята на антиоксидантите е с огромен приоритет. Тези мощни съединения са известни със способността си да се борят с оксидативния стрес и да обезвреждат нездравословните свободни радикали в организма, като евентуално понижават риска от хронични заболявания като рак, сърдечни болести и доста други. Те пречистват кръвта и забавят освобождението на захарта в кръвообращението след хранене. 

Въпреки че има обилие от фармацевтични добавки, природата предлага значително богати на антиоксиданти храни, които елементарно могат да бъдат включени в ежедневното хранене.

Горските плодове (боровинките, ягодите, малините и къпините) са едни от най-мощните антиоксиданти. Кафето (до две чаши дневно) е един от най-големите източници на антиоксиданти измежду напитките. След него е зеленият чай.  Висококачественият черен шоколад със наличие на какао 70% или повече е прочут със своите антиоксидантни свойства. Важно е да се означи, че след приложимост на артикули, съдържащи захар, устата би трябвало да се изплакне с вода. Това се прави, с цел да се понижи киселинната експанзия върху емайла.

Бадемите, орехите, лешниците, семената от чиа, лененото семе и тиквените семки са богати източници на антиоксиданти като витамин Е, лигнани и селен. Спанакът, зелето и други зеленолистни са богати на витамин С, бета-каротин и лутеин. Цветните плодове и зеленчуци (портокалите, доматите, морковите, чушките и сладките картофи) оферират разнообразна гама от антиоксиданти, като всеки от тях способства за неповторими изгоди за здравето.

Екип от немски учени открива, че нисковъглехидратната диета – богата на Омега 3 киселини и фибри, с нараснал банкет на витамин C и D, може доста да понижи пародонталното и гингивално инфектиране. В тази връзка, обнадеждаващи резултати през последните години също по този начин дава и краткотрайното недояждане, така наречен интермитент фастинг. Въпреки това, обаче, би трябвало да се подхожда с внимание по отношение на диетите, защото хранителният недостиг на значими микро и макроелементи може пък да компрометира противовъзпалителната терапия при лекуване на пародонтитите, както и да затрудни оздравителния развой след пародонтална хирургия.

Също по този начин, за понижаване на рисковете от болесттите на зъбите и пародонта при пушачите допустима опция биха били бездимните артикули (напр. вейп и устройствата за нагряване), при които няма развой на горене и надлежно формиране на пушек, а токсините, които се отделят при тях, са доста редуцирани за разлика от тези в цигарения пушек. Разбира се, цялостното самоограничение като цяло е за предпочитане, само че и с оглед поддържане на оралното здраве при тези хора. 

Нашият създател: 

доктор Йорданка Панайотова,  пародонтолог, хоноруван учител, катедра Пародонтология МУ София  

Д-р Панайотова, приключва Стоматологичен факултет на МУ-София с отличен триумф. Защитава специалности по Обща стоматология и Научна здравна информация. През 1995-2000 година работи като експерт Юниордент. След основаването на катедра Пародонтология във ФДМ София, през 2000 година, печели конкурс за хоноруван помощник, където преподава и до момента.

Интересите й са ориентирани най-вече към хирургичното пародонтално лекуване и има огромни триумфи в запазването на естествените зъби при пародонтит и костна регенерация. Възпитаник е на италианската пародонтална школа като е приключила курсове при проф. Дарио Кастелани, проф. Силверио Валерио, проф. Масимилиано Баркали, проф. Никола ДиАнджелис, проф. Клаудио Модена. Заедно с това тя е била на практическо образование при известния Д-р Джоузеф Шокрун за новостите в PRF лекуването. През 2016 година приключва компетентност, „ Модерни технологии при лекуване на пародонтални болести “ в University of Genoa. През 2018 година доктор Панайотова влиза в екипа на Клиника по имплантология на Европейска общност ДЕНТ, където ползва професионалните си и квалифицирани умения в лекуването на гингивити и пародонтити, за което е определена за Лекар по дентална медицина за 2021 г.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР