Забелязва се симптоматика на нова тенденция - за демонтаж на

...
Забелязва се симптоматика на нова тенденция - за демонтаж на
Коментари Харесай

Нели Огнянова: Има демонтаж не само на микрофони, но и на медии и журналисти

Забелязва се симптоматика на нова наклонност - за ремонт на микрофони, публицисти и медии, счита специалистът по европейско и българско медийно право и учител в Софийския университет проф. Нели Огнянова.

Думите ѝ са във връзка две спорни събития от предходната седмица. Едното е отвинтването на микрофоните по време на изказванията на премиера Бойко Борисов и на новия ръководител на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, а другото - " конференцията " без медии, на която ГЕРБ и Съюз на демократичните сили оповестиха, че ще се коалират за локалните избори.

" Това е отрицателна наклонност, която демонстрира ограничение на достъпа на публицистите до информация, до данни, до събития. Защо това е значимо? Защото, в случай че публицистиката няма достъп до информация, няма и независимост на изложение - не можеш да направиш обоснована рецензия ", сподели Огнянова пред БНР.

Според нея това е симптоматика на явлението " задушен достъп до информация ".

" Като стартираме от алените въженца по избрани събития в Народното събрание и другаде, като минем през изборното отношение към медиите - някои медии и публицисти са привилегировани, позволяват се до събития единствено някои медии… Друг признак е отводът на властта или на хора от властта да се включват в участия, да вземат участие в студио, отводът да дават отговор висши представители на обществената администрация. Има и още по-лошо – помним конфликта на господин Домусчиев с публицисти, когато той назова представител на журналистическата колегия " олигофрен “. Сега прекосяваме към новата процедура - конференция без медии? Какво е това въобще? Какво е това едностранно облъчване на аудиторията? ", сподели тя.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР