Забележителният пианист Людмил Ангелов подготвя нов интеграл от 4 концерта

...
Забележителният пианист Людмил Ангелов подготвя нов интеграл от 4 концерта
Коментари Харесай

Людмил Ангелов свири Шопен в интеграл от 4 концерта

Забележителният пианист Людмил Ангелов приготвя нов интеграл от 4 концерта с музика на Фредерик Шопен. Цикълът включва два солови рецитала и два концерта с Оркестъра на Класик ФМ радио в столичната зала " България " през сезон 2019-2020. Поредицата ще показа за първи път в България интегрално осъществяване на всички Шопенови произведения за пиано и оркестър - общо 6 пиеси, както и определени солови композиции от разнообразни интервали.

Събитието ще означи две кръгли годишнини, които се навършват през сезона - 170 години от гибелта на Шопен (октомври 2019 г.) и 210 години от рождението му (февруари 2020 г.). " Шопен постоянно ще бъде настоящ, счита Людмил Ангелов. Наблюдавал съм по какъв начин неговата музика открива непосреден и доста бърз контакт със слушателите. Само няколко такта са задоволителни и като че ли се чува една въздишка в публиката. Има някаква магия, която е необяснима, която участва и в най-малката му миниатюра, и която вълнува хората. Това е просто гениална музика. "

Интегралът " Людмил Ангелов свири Шопен " се провежда от " Кантус фирмус " със съдействието на Полския институт и в партньорство със Софийската филхармония, научи ДУМА от Ирена Данкова.

Първата част на цикъла е формирана от два рецитала, в които пианистът е подбрал някои от най-забележителните и обичани от публиката шедьоври за соло пиано от творчеството на Шопен. Програмата на 5 ноември съдържа седем валса от разнообразни интервали, трагичното Скерцо 2, четирите балади и три ноктюрни. Този концерт се посвещава на Националния празник на Полша (11 ноември - Ден на независимостта) и се провежда със специфичната поддръжка на посолството на Република Полша в България. Вторият рецитал е на 4 декември т.г., когато публиката ще има опция да чуе два крупни цикъла на полския занаятчия - Етюди оп. 12 и грандиозната Соната 2. Те се допълват от Прелюд оп. 45, четири Мазурки оп. 24 и Полонез оп. 53.

През 2020 година Людмил Ангелов ще продължи Шопеновия цикъл, към този момент в партньорство с Оркестъра на Класик ФМ радио и посещение на двама изявени полски диригенти. На 25 март програмата показва Концерт за пиано във фа минор, прочут като Номер 2, а също Вариации по тематика на Моцарт " La ci darem la mano " и Краковяк оп. 14. На пулта ще застане Якуб Хренович - основен диригент на Филхармонията на Кошалин.

Финалното събитие от цикъла е на 15 април 2020 година в зала " България ". Людмил Ангелов и Оркестърът на Класик ФМ радио ще музицират под палката на Пьотр Сулковски - артистичен шеф на Варминско-Мазурската филхармония в североизточна Полша и учител в Музикалната академия на Краков. В програмата са планувани Концерт за пиано и оркестър 1, Фантазия върху полски тематики оп. 13 и Andante spianato et Grande polonaise brillante оп. 22. Двата оркестрови концерта са част от програмата на Европейския музикален фестивал, по традиция подкрепян от Столичната община.

" Шопен е бил постоянно до мен, споделя Людмил Ангелов. Това е създател, който доста обичам и който постоянно е бил непосредствен до моя натюрел. " През цялата си блестяща креативна кариера пианистът извършва Шопеновото творчество, последователно развивайки и задълбочавайки своите тълкования. Именно той извършва за първи път у нас интегрално всички Шопенови творби - над 2000 страници нотен материал, събрани в 12 концерта през сезон 1987-1988 година Пианистите, които са го правили по света, са единици. През 1998 година е публикуван неговият диск " Complete Rondos and Variations " от Шопен, почетен от Националния институт " Шопен " във Варшава с " Grand Prix du Disque Chopin ". През 1999 година Людмил извършва интеграла с музика на Шопен в Мадрид и други градове в Испания. По мотив " Годината на Шопен " (2010) пианистът осъществя цикъл от 6 концерта, изпълнявайки в България и Испания всички оповестени приживе солови творби на композитора. Интересът на столичната аудитория към тези концерти беше толкоз огромен, че част от слушателите бяха ситуирани на самата сцена.

С насъбрания опит в многочислените концерти, пианистът се стреми от ден на ден да бъде оптимално непосредствен до истинския план на композитора. За идния цикъл Ангелов ще употребява най-новото нотно издание " уртекст ", осъществено от Националния институт " Шопен " във Варшава под редакцията на проф. Екер, което отстранява доста грешки и неточности от предходни изявления на Шопеновите произведения.

Людмил Ангелов гостува постоянно на най-известните фестивали за музика на Фр. Шопен и взе участие в журито на влиятелния Международен конкурс за пианисти " Шопен " във Варшава. През 2011 година той е почетен с орден " Gloria Artis " от Министерството на културата на Полша за изключителни заслуги към полската просвета.

Популярен в цяла Европа, Съединени американски щати, Южна Америка и Азия, Людмил Ангелов е изнасял концерти с всички български и с доста реномирани задгранични оркестри и диригенти. Има голям репертоар с произведения от всички столетия. През 2011 година е почетен със званието Почетен професор в Нов български университет.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР