Забележителна архитектура, неповторима атмосфера и чар – хърватският град Риека

...
Забележителна архитектура, неповторима атмосфера и чар – хърватският град Риека
Коментари Харесай

Градове в Хърватия и Ирландия са новите европейски столици на културата през 2020

Забележителна архитектура, неповторима атмосфера и сексапил – хърватският град Риека и ирландският Голуей са новите културни столици на Европа през 2020. Те поемат щафетата от българския Пловдив и италианския Матера, написа Райна Бройер в публикация за " Дойче веле ".

Докато осведомителните табели и рекламните банери от миналогодишната културна столица Пловдив последователно изчезват от градския пейзаж, Риека в Хърватия и Голуей в Ирландия трескаво се приготвят да поемат щафетата.

Досега множеството туристи рядко се спираха в Риека - най-често той беше единствено краткотрайна спирка по пътя им към някой от живописните курорти на Адриатическото крайбрежие. Риека не ги притегля с плажовете си с шезлонги и разноцветни чадъри. Но и градът не се нуждае от тях, тъй като очарованието му се крие другаде.

Архитектурно и историческо благосъстояние

Риека е на границата сред Централна и Югоизточна Европа. В архитектурно отношение пристанищният град съставлява комбинация от средновековни замъци, превъзходни дворци от Хабсбургската ера, хали в жанр Ар нуво, италианска пиаца, социалистически панелки и изоставени фабрични халета - освен това многообразие кой има потребност от плаж?

До Първата международна война Риека е била част имперската и кралската монархия, от 1924 до 1945 година по-голямата част от града е под италианско ръководство. По време на многоетническата страна Югославия, Риека прераства в съвременен социалистически град с корабостроителници, рафинерии и заводи. Населението нараства от 25 000 на 200 000. След разпадането на Югославия редица индустриални мощности стопират и доста хора остават без работа. Днес в Риека живеят към 130 000 души.

За 2020 година Риека е получила общо 40 милиона евро финансиране от Европейския съюз. Но за разлика от други културни столици, градът няма желание да строи нови здания. Риека резервира остарялото и го трансформира в ново. " Изоставените индустриални здания са част от идентичността на града. Те описват истории, ето за какво взехме решение да не ги събаряме, а да ги преустроим ", изяснява Ирена Крегар Шегота, която дава отговор за връзките по време на семейството.

Така да вземем за пример корабът " Гларус ", който преди е бил товарен и боен транспортен съд, а също по този начин и яхтата на Тито, са превърнати в музей. За разлика от някои от локалните хора, множеството туристи утвърждават концепцията. " Сред жителите има и хора, които разпознават този транспортен съд единствено с Тито и Югославия и са скептични по какъв начин ще бъде изобразена тази глава от историята ни. Целта ни е да покажем цялата история на кораба, която стартира доста преди Тито и е доста вълнуваща. Освен това имаме вяра, че корабът като музей може да се трансформира в известна туристическа атракция и затова в добър източник на приходи за града ", изяснява Шегота.

Открит, търпелив, мулиткултурен

Пулсиращата културна сцена в Риека притегля доста актьори на свободна процедура - в това отношение Риека постоянно е била динамична и прогресивна. Това е родното място на хърватския пънк и на първата рок група в някогашна Югославия - " Урагани ".

Мотото на културната столица е " Пристанище на многообразието ". Пристанището е врата към света, през която са минали доста националности, култури и религии. Те трансформират Риека в специфичен град. За разлика от мощно консервативната Хърватия, Риека е по-толерантна, открита, свободна. Тук се организира и фестивалът " Smoqua ", отдаден на ЛГБТ-движението. " Риека е търпелив град, който освен приема разликите, само че и ги изживява. Ние сме и първият град в Хърватия, който е част от мрежата " междукултурни градове " на Съвета на Европа. Ето за какво избрахме мотото " Пристанище на многообразието ". Това е и нашият въпрос към Европа: доколко Европа е подготвена да одобри разликите? ", споделя още Ирена Крегар Шегота.

Голуей - като Барселона, само че с дъжд

Селски път начело, планини на назад във времето и козел, който се взира недоверчиво в камерата: ето по този начин Голуей се показва в интернет. Ирландският град предлага по нещо за всеки - чиста природа, музика, танци, литература, поетика.

Малкият академични град с съвсем 80 000 поданици е ситуиран на ирландското западно крайбрежие - горе-долу в края на Европа, на Атлантическия океан. " Америка е идната спирка ", споделя изобретателният шеф Хелън Меридж при представянето на културната стратегия.

Голуей се счита за център на обичайна ирландска музика: улични музиканти свирят на всеки ъгъл макар неприятното време. " Голуей е като Барселона, само че с повече дъжд, тъй като тук вали 240 дни в годината ", изяснява тя. На който не му подхожда дъждовното време, може просто да се отбие в идващия пъб. А те са безчет.

Фестивалът идва тъкмо в точния момент

Голуей се намира единствено на към 160 км от границата със Северна Ирландия. Това нагорещява пристрастеностите, тъй като Англия би трябвало да напусне Европейски Съюз в края на януари и мнозина се притесняват, че спорът в Северна Ирландия, в който хиляди починаха, а десетки хиляди души бяха ранени, ще избухне още веднъж. " Фестивалът идва тъкмо в точния момент. Имаме потребност от просвета повече от всеки път ", сподели в тази връзка посланикът на Ирландия в Лондон Ейдриън О`Нийл. Това може да успокои духовете, прибавя той.

Надеждите, че купата Европейска столица на културата ще помогне за облекчение на напрежението на ирландския остров в подтекста на идния Брекзит, са огромни. В момента подготовката е в разгара си: чака се на откриването да вали и да духа вятър, " само че ще бъде доста занимателно ", уверена е Хелън Меридж.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР