Забавянето на световната икономика ще принуди все повече работници да

...
Забавянето на световната икономика ще принуди все повече работници да
Коментари Харесай

ООН: Все повече работници ще приемат по-нискокачествена и зле платена работа

Забавянето на международната стопанска система ще принуди от ден на ден служащи да одобряват по-нискокачествени и зле платени работни места през 2023 година, до момента в който инфлацията гълтам действителните заплати, предизвести Организация на обединените нации.

Тъй като цените порастват по-бързо от приходите, рецесията с разноските за живот рискува да тласне от ден на ден хора към беднотия, съобщи Международната организация на труда към Организация на обединените нации, а безработицата по света ще се усили.

МОТ съобщи, че дефицитът на почтени условия на труд се е задълбочил от многочислени, припокриващи се рецесии, в това число войната на Русия в Украйна, нововъзникващото геополитическо напрежение, неравномерното възобновяване от пандемията от COVID-19 и продължаващите усложнения по веригата на доставки.

" Заедно те сътвориха условия за стагфлация - по едно и също време висока инфлация и невисок напредък, за първи път от 70-те години на предишния век насам ", съобщи организацията в годишния си отчет " Световни вероятности в региона на заетостта и обществените въпроси ".

Генералният шеф на МОТ Гилбърт Хунгбо съобщи, че възобновяване от пандемията Covid-19 е било изключително неравномерно в страните с ниски и междинни приходи и е било в допълнение затруднено от изменението на климата и филантропичните провокации.

" Прогнозите за закъснение на икономическия напредък и растежа на заетостта през 2023 година допускат, че множеството страни няма да съумеят в обозримо бъдеще да се възстановят изцяло до равнищата отпреди пандемията ", съобщи в отчета някогашният министър-председател на Того.

" Още по-лошо е, че напредъкът на пазарите на труда евентуално ще бъде прекомерно муден, с цел да се понижат големите дефицити на почтени условия на труд, които съществуваха преди пандемията и бяха изострени от нея. "

Възстановяване от COVID-19 преди 2025 година

Миналата година заетостта в международен мащаб набъбна с 2,3%, само че тази година се чака да се усили единствено с 1% до близо 3,4 милиарда работещи.

Прогнозираният растеж е по-нисък от 1,5%, планувани по-рано от МОТ, което способства за мрачните вероятности.

" Забавянето на растежа на заетостта в международен мащаб значи, че не чакаме загубите, понесени по време на рецесията Covid-19, да бъдат възобновени преди 2025 година ", съобщи в ръководителят на изследователската активност на МОТ Ричард Саманс.

Прогнозите са, че през тази година безработицата в международен мащаб ще доближи 208 млн. души, което съставлява ниво на безработица от 5,8%.

Прогнозата е по-висока спрямо 205 млн. души през 2022 година, като съгласно МОТ по-голямата част от шока от забавянето на икономическия напредък е била погълната от " бързото понижаване на действителните заплати " заради ускоряващата се инфлация, а не от загубата на работни места.

През 2019 година безработицата в международен мащаб е била 192 млн. души, преди да нарасне до 235 млн. души през 2020 година, когато стартира да работи пандемията Covid-19.
В същото време през 2022 година дефицитът на работни места в международен мащаб възлиза на 473 милиона.

Този брой включва безработните плюс тези, които желаят да работят, само че не търсят работа, тъй като са обезкуражени от предходни несполучливи опити или имат други отговорности, като да вземем за пример грижи.

Глобалната липса на работни места през 2022 година е с към 33 млн. души по-висока от тази през 2019 година, като делът на дамите е 15 %, а на мъжете - 10,5 %.
Сива стопанска система

" Настоящото закъснение значи, че доста служащи ще би трябвало да одобряват по-нискокачествени работни места, постоянно с доста ниско възнаграждение, от време на време с незадоволително работно време ", съобщи МОТ.

В отчета се показва, че хората на възраст сред 15 и 24 години са изправени пред " съществени компликации " при намирането и запазването на почтена работа.

МОТ прикани за увеличение на вложенията в образованието и образованието, заявявайки, че две трети от младежката работна мощ в международен мащаб е " без главен набор от умения ", което лимитира вероятностите им за работа и ги принуждава да поставят по-нискокачествен труд.

През предходната година към 2 милиарда служащи в света са били заети в сивия бранш.

" Като се има поради забележителното повишаване на несигурността във връзка с бъдещия курс на международната стопанска система, заетостта се усилва най-бързо измежду неофициалните служащи ", съобщи МОТ, като неофициалният бранш е мотор на по-голямата част от възобновяване на заетостта след COVID-19.

През 2022 година почти 214 милиона служащи, или 6,4% от всички заети, са били в последна беднотия, като са получавали по-малко от еквивалента на 1,90 $ дневно.
В отчета се показва, че дълготрайното закъснение на растежа на продуктивността в развитите страни се е популяризирало в огромните разрастващи се стопански системи - " въпрос, който буди огромна угриженост ", защото растежът на продуктивността може да се бори с едновременните рецесии в покупателната дарба, благосъстоянието и екологичната резистентност.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР