Забавянето на китайската икономика е най-голямата заплаха за световното търсене

...
Забавянето на китайската икономика е най-голямата заплаха за световното търсене
Коментари Харесай

Слабият растеж на Китай заплашва да обърка пазарите на суровини

Забавянето на китайската стопанска система е най-голямата опасност за международното търсене на първични материали, защото икономическата интензивност и отпуснатите заеми в най-големия покупател в света внезапно се утежняват и заплашват така и така скромните цели на Пекин за напредък, написа Bloomberg.

Досега суровините се представяха по-добре от другите активи, до момента в който положението на стопанската система се утежняваше. Потреблението на горива набъбна, откакто бяха отстранени рестриктивните мерки поради пандемията. Очакванията, че държавното управление ще бъде насила да усили ограниченията за поддръжка, както и настъпването на сезонно възобновяване на търсенето, също поддържаха някои пазари.

Обстановката обаче остава тревожна. Търговците се сблъскват с продължителна рецесия на пазара на недвижими парцели, дефлация, слаб експорт и спадащ юан. Структурните провокации включват желанието на държавното управление да се насочи към стопанска система, водена от потреблението, вместо от вложения. Това е потребно за търсенето на горива и храни, само че не и за металите в остарелия вид стопанска система, която се движеше от строителството.

Рязкото нарастване на разноските на Китай за чиста сила въпреки всичко са лъч вяра за растеж на търсенето на материали, свързани с прехода към зелена стопанска система, като да вземем за пример медта. Но постоянно има и взаимни отстъпки, в този случай - понижено търсене на изкопаеми горива.
Базови метали
Базовите метали отстъпиха от януарския си връх – стопанската система загуби импулса си, а това понижи маржовете на металургичните предприятия и производителите. Спадът в рентабилността през първата половина на годината е най-лошото им показване за повече от десетилетие. Данните за облагата на промишлените компании за юли се чакат в неделя и евентуално ще осветлят още по-тежки последствия за бранша.

„ Намаляването на маржовете на производителите, изключително при тези на алуминий, е резултат от порочни конкуренция и ценова война в някои сегменти ", сподели Уан Жун, анализатор в Guotai Junan Futures Co.

Според Goldman Sachs Group в това време запасите от мед и алуминий, най-широко употребяваните съществени метали, са намалели, като запасите на първия са покрай сериозни равнища. Тъй като обичайните мотори на потреблението са в застой,

новите източници на напредък от секторите на чистата сила поддържаха търсенето на метали ", съобщи ANZ Group Holdings Ltd. в записка този месец.
Желязо и стомана
На строителството се падат до 40% от търсенето на стомана в Китай, а желязната руда е съществена суровина за доменните пещи и е знак на остарялата стопанска система. Очакванията за вливане на тласъци помогнаха да се задържат цените над 100 $ за звук, макар че нежеланието на централната власт в допълнение да усили задълженията на локалната слага под подозрение тезата, че Пекин ще прибегне към нови огромни обществени разноски.

Сезонното търсене се ускорява с прекосяването от летния застой в по този начин наречения златен сезон за строителна активност, което покачва темповете на работа на доменните пещи и понижава запасите от руда.

Въпреки това положението на пазара на недвижими парцели значи, че производителите на стомана евентуално ще бъдат внимателни във връзка с потреблението на по-голям импорт за попълване на доставките ”, сподели Стивън Ю, анализатор в Mysteel.

„ Това обаче би могло да остави заводите уязвими към забележителен риск, в случай че има ненадейно възобновяване на търсенето на стомана. Това е релативно противоречив въпрос, като се има поради неприятното положение на индустрията на Китай ”, съобщи Атила Виднел, ръководещ шеф на Navigate Commodities.
Суров нефт
Доставките на недопечен нефт бяха ярък лъч измежду вноса на първични материали в Китай през първата половина и се чака растежът на търсенето през тази година да съставлява 40% от общия размер в международен мащаб. Може обаче да се окаже, че това възобновяване към този момент е към края си, защото рафинериите понижават вноса и стартират да черпят от своите запаси.

Нуждата от попълване на запасите може още веднъж да разпали вноса, който спадна през юли. Но огромна част от търсенето на петролни артикули се демонстрира на експортните пазари, а не в страната. Износът на дизелово гориво от Китай през юли да вземем за пример надвиши с три пъти размера от предходния месец.

Във вътрешен проект картината е по-мрачна. Потреблението на дизелово гориво се лимитира от слабата промишлена активност, до момента в който търсенето на бензин е затруднено от по-бързото въвеждане на електрически коли. Нефтохомическият бранш в Китай, който създава пластмаси и каучук, означи необичаен спад на продажбите и облагата през първото полугодие и остава мощно подвластен от положението на пазара за недвижими парцели.
Въглища и газ
Икономическата интензивност на Китай се основава на въглищата, които са главното гориво на страната. Пекин е нараснал и вноса, с цел да подтиква възобновяване, което в последна сметка разочарова, създавайки пренасищане, което докара до спад в цените.

Сега, когато пикът на летните потребности от изстудяване към този момент отминава (б.р. – климатиците са главен източник на ползване на ток от доставчиците на електроенергия), електроцентралите биха могли да изберат да се откажат от запасите, в случай че промишлените индикатори останат мрачни. Това ще окаже спомагателен напън върху пазара.

Икономическото неразположение на Китай евентуално ще ограничи и стремглавия ритъм на входящите доставки, които са се нараснали съвсем двойно по отношение на предходната година. Покупките на полутечен природен газ, различно гориво, евентуално също ще се забавят поради изобилието на въглища. Обезценяването на на юана, което оскъпява стоките, таксувани в долари, е още едно предизвикателство за купувачите.
Свинското месо
Отварянето на стопанската система след строгите ограничения на държавното управление за надзор на пандемията не донесе празничното веселие с обичаното китайско месо, което мнозина чакаха. Вместо това семействата икономисваха парични средства, защото икономическата неустановеност нарастваше.

По-слабият пазар на свинско месо има последствия за стопанската система като цяло. Месото има значимо място в ценовата кошница на питателните артикули, което имаше огромен принос за спада на цените през юли и за потребителската дефлация.

Разочароващото възобновяване е довело до това, че свиневъдите в по-голямата си част са на загуба за годината, а на пазара за свинско месо има остатък. Фестивалният сезон, който стартира с националния празник при започване на октомври и продължава до Китайската нова година, ще бъде идващото тестване на популацията, борещо се разноски за по-скъпи хранителни артикули.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР