Забавянето на газопровода Северен поток-2“ заради липсата на разрешения от

...
Забавянето на газопровода Северен поток-2“ заради липсата на разрешения от
Коментари Харесай

Лоши новини за газопровода „Северен поток-2“

Забавянето на газопровода „ Северен поток-2 “ поради неналичието на позволения от Дания ще отсрочат осъществяването на плана с осем месеца, което ще докара до загуби в размер на 660 млн. евро, излиза наяве от документ, показан пред Reuters  и представен от  " Фокус ".

На построяването на „ Северен поток-2 “ се противопостяват няколко източноевропейски, скандинавски и балтийски страни, които се притесняват от възходящата взаимозависимост на Европа от съветския природен газ.

Времето за пускане на „ Северен поток-2 “, който „ Газпром “ построява с поддръжката на западни сътрудници, е от решаващо значение за по-нататъшното газово съдействие сред Москва и Киев, защото в този момент Украйна е главната точка за експорт на съветски газ за Европа.

Настоящият газов контракт сред Киев и Москва, главният източник на доходи за украинския бюджет, изтича в края на 2019 година До този миг, съгласно проекта на Руската федерация, би трябвало да бъде стартиран „ Северен поток-2 “с потенциал от 55 милиарда куб. метра газ годишно.

В момента „ Газпром “ е положил 70% от новия газопровод, само че от април 2017 година не получава позволение от датските управляващи да продължи участъка през територията на страната, което бави въвеждането на „ Северен поток-2 “ в употреба.

Операторът на плана Nord Stream 2 AG изпрати две претенции до датските управляващи за построяването на газопроводa, като първото постъпи в Копенхаген преди повече от две години. През март обаче Датската енергийна организация изиска екологична оценка за третия вид за полагане на газопровод.

В отговор операторът на плана съобщи, че новото условие е„ тенденциозен опит за закъснение на завършването на плана “.

През април Nord Stream 2 изпрати писмо до организацията, в което осведоми за набъбването на разноските със 100 млн. евро разследване от новото условие на датските управляващи.

Според писмото, получено от Reuters, работата по третия вид за полагане на газопровода би довела до закъснение на стартирането на плана с до осем месеца и спомагателни разноски от още 560 млн. евро. Планираният бюджет на плана е 9,5 млн. евро.

„ Забавянето на плана ще докара до обилни финансови загуби за „ Северен поток-2 “, се споделя в писмото до Датската апелативна камара за енергетика с искане да анулира настояването на управляващите за трети маршрут. Nord Stream 2 разяснява, че неведнъж е желал управляващите да осведомят за положението на заявките му, само че не е получил отговор.

„ Газпром “ финансира половината от разноските по плана, втората половина е обезпечена от немските компании Uniper и BASF, англо-холандската Shell, австрийската OMV и френската Engie.

Reuters разполага с писмо от Датската апелативна камара на енергетиката. В него тя удостовери, че Nord Stream 2 апелира решението си за третия маршрут на газопровода. Агенцията отхвърли да даде детайлности.

Nord Stream AG 2 отхвърли да разяснява съответни числа, добавяйки, че закъснение от няколко месеца ще докара до разноски от няколкостотин милиона евро.

„ Закъснението от няколко месеца ще докара до спомагателни разноски от няколко милиона евро, само че не можем да ги оценим изцяло, защото крайният резултат ще зависи от решенията на съответните органи “, съобщи представител на Nord Stream 2.

През юни операторът на плана отдръпна заявката си от 2017 година за полагане на газопровод през датски териториални води на юг от балтийския остров Бьорнхолм. Копенхаген може да наложи несъгласие върху тази алтернатива.

През 2017 година Дания одобри закон, който й разрешава да блокира построяването на оборудването през своите териториални води от съображения за сигурност.

В същото време Дания не може да наложи несъгласие, защото се планува построяването на газопровода в изключителната икономическа зона, а не в териториални води на страната.

През май Nord Stream AG 2 разгласи, че планът ще започва през 2020 година, а не в края на 2019 година заради забавянето на приемането на разрешителни от Дания.

Министърът на енергетиката Александър Новак съобщи предишния месец, че Москва е предложила на Киев да удължи контракта за доставка на газ при актуалните условия за период от още една година.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР