За закриване на специализирания съд и специализираната прокуратура гласува парламентарното

...
За закриване на специализирания съд и специализираната прокуратура гласува парламентарното
Коментари Харесай

Парламентът закрива спецправосъдието като част от заявката за съдебна реформа

За закриване на профилирания съд и профилираната прокуратура гласоподава парламентарното болшинство на първо четене в сряда, с гласовете на ръководещата коалиция плюс тези на " Възраждане " (общо 134). Против се оповестиха от ГЕРБ И Движение за права и свободи (73 гласа). Дебатът в пленарната зала в действителност припокри позициите на другите групи, които към този момент бяха чути по време на деветчасовото. От една страна, ръководещите аргументираха измененията като " първа стъпка към правосъдната промяна " и припомниха, че за 12 години спецпрокуратурата не е оправдала упованията на обществото и не е потвърдила с резултати, че работи против корупцията по високите етажи на властта.

От друга страна, съперниците на законопроекта от ГЕРБ и Движение за права и свободи, опазиха съществуването на спецправосъдието и предвидиха, че в случай че законът бъде гласуван, ще настъпи безпорядък. Чуха се изказвания, че задачата на ръководещата коалиция е да закрие тези органи, с цел да постави " нейни хора " в системата, което в тази ситуация със спецправосъдието няма по какъв начин да стане - законът планува съдиите и прокурорите в тях да бъдат преназначени на аналогични позиции в други съдилища и прокуратури.

Въпросът за преместването на магистратите провокира мощни и даже прочувствени реакции у опозицията, която изрази опасения, че ще се пренасочват хора, спечелили състезания в София, към провинцията. Анна Александрова от ГЕРБ даже съобщи, че " е неуважително " ръководещите да се отнасят по този метод с " този електорат ". Други депутати от най-голямата опозиционна група пък заплашиха, че закриването на спецправосъдието ще докара до блокиране на делата и ще има отводи и самоотводи. В края на полемиката министърът на правораздаването Надежда Йорданова разяснява, че в случай че наредбите за преназначаването на магистратите не са ясни, ще бъдат проведани диспути сред първо и второ четене.
Бездействащо спецправосъдие
Проблемът със спецправосъдието е, че след основаването си се трансформира в инструмент за осъществяване на политически поръчки, рекетиране на бизнеси и преразпределяне на активи. Това беше припомнено от трибуната няколко пъти през днешния ден, като изключително се акцентира на бездействието на органите във връзка с делата за корупция по високите етажи. Тези каузи бяха прехврълени през 2017 година към спецсъда, който при основаването си през 2010 година по принцип бе умислен да гледа единствено каузи за тежка проведена престъпност.
Реклама
Андрей Михайлов от " ИТН " го оприличи като " домът на СРС-тата ". " Този съд се сътвори, с цел да се заобиколят някои съдилища, беше порочно заченат и не роди тези резултати, които чакахме. Всички искахме битка с корупцията, а от 2017 г.н е виждаме резултат ", разяснява още той. А от Политическа партия и " Възраждане " припомниха за подслушваните протестиращи от лятото на 2020 година с позволение точно от спецсъда.

Петър Куленски (от ПП) илюстрира бездействието на институциите със следните образци: " Закриваме спецпрокуратуратра, която две години не проверява кюлчетата на премиера, нито коя е Мата Хари. Спецпрокуратурата, която не разбра по какъв начин една българска манекенка има 5 млн. евро, с цел да придобие първокласен парцел в Барселона, има ли пране на пари и забъркани ли са политици. Не пожела да проверява " Осемте джуждета ", Петьо Еврото и има ли скица за изнудване, в която вземат участие магистрати, които са част от тези органи. Не разпита очевидец, който съобщи за вреди в бюджета за 556 млн лв.. Не може осем години да реши " делото КТБ ", при което при неразбираеми обстотелства българските жители изгубиха 3 млрд лева ".
" В законопроекта не е планувано магистратите в профилирания углавен и апелативен съд да бъдат изгонени, няма такова нещо, също така става дума за 30 магистрати, правосъдната власт може да ги поеме, не желае да ги гони, няма да има " лустрации ", разяснява депутатът от Има Такъв Народ Андрей Михайлов Фотограф: Велко Ангелов
На нападките на опозицията, че това не е правосъдна промяна, ръководещите дадоха отговор, че това е първата стъпка към нея. " Напълно съм склонен, че това не е правосъдната промяна. По нужда тази тактика се разпада на обособени актове. Значението на това, което вършим през днешния ден, е да премахнем нещо, което основава условия за подозрение дали правораздаването е едно за всички и това е доста значим детайл от правосъдната промяна ", разяснява ръководителят на " Демократична България " Христо Иванов. А Петър Кьосев от Политическа партия дефинира закриването като " връщане на нормалността " и " първата стъпка към започване на промяната ".

От Българска социалистическа партия обясниха, че спецправосъдието е замислено като добра концепция, само че се получило неприятно осъществяване. " Тези органи се трансфораха в наказателен уред. Ако бяха изпълнили желанията, с които беше почнала тази промяна, нещата щяха да абъдат разнообразни, само че се изврати първичната концепция ", разяснява Борислав Гуцанов.
Реклама
А Крум Зарков съобщи, че организиринаите незаконни групи не са изчезнали, а се слели с властта. " Престанаха да вървят с черни джипове и лепенки, а започнаха с черни джипове със служебни номера. А това профилирания съд го проспа ", сподели той.
Опозицията: това не е никаква промяна
Законопроектът срещна разнообразни рецензии от депутати от ГЕРБ, както и от Движение за права и свободи. Най-активно в полемиката се включи Дани Каназирева от ГЕРБ, която упрекна обединението, че не предлага нищо ново, ами връща остаряла правна уредба, и то без " професионални причини ".
" За " гласоподаваха 134 депутати, срещу - 72. Нямаше " въздържали се " Фотограф: Цветелина Белутова
Екатерина Захариева пък упрекна вносителите в това, че " просто не харесват " спецправосъдието и КПКОНПИ, без да имат съществени причини за това. В познатия звук на ГЕРБ, Захариева изясни, че неефективното състояние във връзка с проведената престъпност е било до 2010 година, т.е. преди да се сътвори спецсъдът, както и че " всеки орган има потребност от време, с цел да проработи ".

Дани Каназирева пък видя голям риск делата да бъдат върнати. " Това са над 13 хиляди тома каузи за трафик на хора, опиати, изнудвания, измами и доста други тежки закононарушения. В публичен интерес е тези каузи да продължат там, докъдето са, и да не се поема риск да бъдат върнати изначало ", разяснява тя. А Десислава Атанасова добави, че ръководещата коалиция желае да закрие тези каузи и да се трансформира в " страж на тези, които българското правораздаване желае да изправи пред наредбите на закона ".
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Банки и финанси 2 Войната в Украйна 3 Енергетика 1 Банки и финанси 2 Коментари и разбори 3 Градове 1 Войната в Украйна 2 Енергетика 3 Войната в Украйна Реклама
" Закривате ги, с цел да сложите ваши хора в прокуратурата, по този начин сподели вашият министър председател. За да може да създадете ваш механизъм и да викате във ваши кабинети проверяващи служители на реда, с цел да им давате проверяващи показания, с цел да може да се разправят с неуместни за вас хора ", включи се и Николина Ангелкова.

По време на разискването на законопороекта в правна комисия, мощна опозиция пристигна от масираното наличие на представителите на профилираните съдилища и прокуратури, основния прокурор Иван Гешев и заместничките му Красимира Филипова и Десислава Пиронева, представители на Висш съдебен съвет и следствието.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Анина Сантова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР