За явяване втори път на матура за повишаване на оценката,

...
За явяване втори път на матура за повишаване на оценката,
Коментари Харесай

Как се приема идеята второто явяване на матура да се заплаща?

За явяване повторно на матура за повишение на оценката, нужна за кандидатстване в университет, ще се заплаща такса. Това планува план за промени в наредбата за оценяването, който е препоръчан от МОН.

Все още не е ясно какъв ще бъде нейният прецизен размер, само че той би трябвало да бъде според Тарифата за таксите, които се събират в системата на предучилищното и учебното обучение.

Пламен тази година приключва 12-ти клас в Немската езикова гимназия в Бургас. Дори и против възнаграждение би се явил на поправителна матура за по-висока оценка.

" Ако е била първия път по-ниска за какво да не се явя повторно? Втора опция, за какво да не опитвам? Не считам, че ще имам ниска оценка на тази матура ", споделя Пламен.

Омбудсманът Диана Ковачева остро възрази против желанието на МОН да вкара такса за повишителна матура и дефинира решението като нелегално, като прикани да се анулира текста от наредбата.

" Законът за държавните такси постановява доста ясно, че всички документи, които се издават от Министерството на образованието и всички документи, свързани с образованието, са безвъзмездни. Аз съм възмутена от сходна концепция да се взимат пари от децата за желанието им да учат повече и да се явят на поправителна матура ", разяснява Диана Ковачева.

Платена или не - втората матура няма да докара до по-високи резултати, считат от учителския профсъюз.

" Форматът за държавния зрелостен изпит втората матура е извънредно сложен, доста е комплициран. За мен това е ненужно ниво-на 3-ти, 4-ти курс студенти. И оттова идват и по-ниските резултати, които означават нашите възпитаници ", уточни Константин Янков, ръководител на Синдиката на българските учители към КНСБ-Бургас.

А шефовете са обнадеждени.

" Резултатите, които ще покажат зрелостниците, би трябвало да са по-добри, тъй като те ще са си разбрали грешката по време на първите зрелостни изпити. Едно първо явяване не всеки го понася толкоз добре. Има някаква по този начин да се каже театрална тресчица ", сподели Янчо Стойчев, шеф на Спортно учебно заведение " Юрий Гагарин " - Бургас.

За учениците, които ще държат матура през тази година, ще има опция да поправят оценката си през август или септември.

Репортери: Елеана Цанова, Карина Караньотова


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР