За втора поредна година в мездренското село Царевец се проведе

...
За втора поредна година в мездренското село Царевец се проведе
Коментари Харесай

За втори път в мездренското село Царевец се проведе Фестивал на домашния сапун

За втора поредна година в мездренското село Царевец се организира Фестивал на домашния сапун. Организатори на събитието бяха Кметство Царевец и НЧ " Просвета-1928 " с поддръжката на Община Мездра.
 
Сред гостите на празника бяха поданици и посетители на каменоделското населено място, измежду които Здравка Петрова (78 г.), Венета Коцева (84 г.) и Бойка Цолова (70 г.) - групови носители на умеенето " Варене на домакински сапун ", което през 2021 година беше вписано от Националния съвет за нематериално културно завещание към Министерство на културата в Националната представителна листа на нематериалното културно завещание на България като детайл от регистъра " Традиционни занаяти, домашни действия и поминъци ".
 
" Ето ни през днешния ден още веднъж тук, дружно, с цел да се върнем най-малко за малко в едно отминало време и да се докоснем до магията на старите занаяти, да разберем по какъв начин нашите баби са приготвяли домакински сапун със личните си ръце, сподели в приветствието си кметският наместник на с. Царевец Маргарита Петкова. Не знам дали с това събитие ще останем в историята на нашето село, само че знам, че дадохме всичко от себе си да превърнем искрицата в огън и да напомним, пресъздадем и предадем на идващите генерации една скъпа и стародавна традиция! "
 
Приветствия към присъстващите насочиха също националният представител Красен Кръстев и Нели Минева, заместник-кмет на Община Мездра.
 
 Фестивал на домашния сапун в Мездра Фестивал на домашния сапун в Мездра Източник: Община Мездра
На особено квалифицирано за задачата място шетърните царевчанки Галя Геновска, Илинка Данова и Сашка Дичева, благодарение на Катя Митова и Румен Лилов, демонстрираха образно процеса на подготвяне на домакински сапун - от подготовката за варенето и главните съставки до същинското варене и рязането на калъпи. Те предадоха това умеене на представители на НЧ " Светлина-1931 " - с. Брусен, община Мездра и на Пенсионерски клуб " Еделвайс " - с. Чомаковци, община Червен бряг.
 
По традиция по време на фестивала беше разкрита Алея на занаятите, в която разкриха свои щандове майстори на художествените занаяти от района.
 
 Фестивал на домашния сапун Фестивал на домашния сапун Източник: Община Мездра
За празничното въодушевление на участниците и гостите на фестивала се погрижиха Ансамбъл " Мездра ", Представителен танцов състав " Хемус " и Фолклорен танцов клуб " Хоротропци " - Враца, вокални реализатори от Център за поддръжка за личностно развиване - Мездра, Женска певческа група " Белокаменица " към НЧ " Просвета-1928 " с. Царевец, Група за национално пеене към НЧ " Митко Лаков -1903 " и Певческа група при Пенсионерски клуб " Еделвайс " - с. Чомаковци, Детска певческа група " Гривичанче " от с. Гривица, община Плевен и духов оркестър.
 
 Фолклорен танцов състав в Мездра Фолклорен танцов състав в Мездра Източник: Община Мездра
По мотив 75-годишния празник от основаването на Ансамбъл " Мездра " кметският наместник на селото Маргарита Петкова подари на художествения началник и хореограф на ансамбъла Мирослав Аспарухов репродукция на неповторимия каменен иконостас на средновековната черква " Св. Никола ” в с. Царевец.
 
В рамките на фестивала беше проведена благотворителна акция за събиране на средства, нужни за ремонта на покрива на царевчанската черква " Св. Димитър ".
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР