За втора поредна година най-доброто вино, по оценка на журито

...
За втора поредна година най-доброто вино, по оценка на журито
Коментари Харесай

За втора поредна година най-доброто вино...не е червено

За втора поредна година най-хубавото вино, по оценка на журито на DiVino, не е алено. След като през предходната година традицията бе " нарушена " с това, че изборът падна върху оранжево, в този момент спечелилият е пенливо вино.

Броят на нечервените виновност в TOP 50 постепенно, само че несъмнено се усилва всяка година, което приказва за трайна наклонност българските винари да търсят изява в нови стилове и да реализират високо качество и при белите, и при розетата, и при пенливите, и при десертните виновност - а освен в обичайно мощното алено произвеждане. Това разясняват основателите на класацията.

И по този начин, най-хубавото българско вино за 2019 година в състезанието DiVino Top 5 е пенливото Midalidare Estate Brut. За първи път в деветгодишната история на класацията под номер едно е сложено пенливо вино.

" Това искрящо, свежо и ефирно вино от най-висока класа " е удостоено и със специфичната премия за най-хубаво българско пенливо вино за 2019, прецизират уредниците.

На второ място в класацията е подложен " благороден бленд, който очарова с френско великолепие ", по оценка на журито - Enira Reserva 2015 на Domaine Bessa Valley. То е несъмнено и за най-хубаво българско алено вино за 2019.

Сред алените виновност, в благозвучие със международните процеси, от ден на ден са виновността в по-елегантен жанр, които показват духа на мястото, откъдето произлизат, показват уредниците на състезанието. Отново в унисон с трендовете по света, в Tор 50 е повишен броят на виновността, основани с естествен метод и от биологични или природосъобразно отглеждани лозя.

На трета позиция е Vinica Mavrud 2017 на винарна " Загрей " - което журито дефинира като " огромно алено вино, съсредоточено и с впечатляващ различим жанр ". То е притежател и на премията на MasterCard за най-хубаво българско алено вино от локален вид.

Другата премия на MasterCard - тази за най-хубаво българско бяло вино от локален вид отива при Gergana 2018 на винарска маза " Царев брод ".

На пета позиция е Sauvignon Blanc Single Vineyard 2018 на " Шато Копса ", което е и оповестено за най-хубаво българско бяло вино за 2019.

Най-добро българско розе за 2019 е Four Friends Zitara Invisible Rose 2018 , а най-хубаво българско десертно вино - Domaine Boyar Boutique Muscat 2010 .

Dragomir Private Single Barrel Rubin 2017 е преди всичко в Tор 10 на виновността от лимитирани серии (произведени до 2000 бутилки) за 2019. Нововъведената специфична премия на Българската винена академия за натурално вино се присъжда на Orbelus Mitra Natural Wine 2018 .

Вината от 21 до 50 място в класацията са по азбучен ред, а не по оценки, показват уредниците,защото журито цени качествата на всяко от тях.

Все отново остава йерархията при първите 20,

освен с цел да се запазят ползата и интригата в класацията, само че и тъй като дегустационният екип дефинира реда в TOP 20 въз основа на цели четири спомагателни дегустации - три на сляпо и една открита.

Осем са тази година избраниците в обичаната категория на потребителите, наречена Best Buy , или виновността с най-хубаво съответствие сред качество и цена. При определянето на виновността в тази категория се търси оценка от най-малко 90 точки в DiVino, при цена в профилираните винени магазини до 20 лв.. Има се поради постоянната цена, без промоции и специфични отстъпки. Цената в супермаркетите и огромните вериги не се взима поради.

Тук попадат Bratanov Syrah Sans Barrique 2016, Chateau Copsa Zeyla Cabernet Sauvignon 2017, Logodaj Nobile Rubin 2016, Neragora Azzolini Family Ares Organic Merlot & Mavrud 2016, Damianitza Dzindzifkite Cabernet Franc 2017, Rumelia Merul Mavrud 2015, Santa Sarah Black C. Cabernet Sauvignon & Merlot 2017, Via Vinera Bulgarian Heritage Rubin 2016. За първи път тази година е планувано класацията DiVino TOP 50 да откри продължение в особено събитие с открита за гости дегустация на виновността. Тя е планувана за 21 май, четвъртък - в зала 6 на НДК. Това е последната дата, след първичната, 27 март, и втората, 23 април, които се наложи да бъдат изменени, показват уредниците.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР