За всеки човек е ясно, че има проблем, когато на

...
За всеки човек е ясно, че има проблем, когато на
Коментари Харесай

Весела Лечева нападна Нинова, че води преговорите при подадена оставка

" За всеки човек е ясно, че има проблем, когато на единия ден си подаваш оставката, а на другия ден водиш договаряния за ръководството на страната. На всичкото от горната страна бе очебийно, че тези договаряния се водят с небосвод 4 години. Българска социалистическа партия, а и договарящите с Нинова партии, ще се озоват в странна обстановка най-късно на 22 януари, за когато е плануван конгресът. От тази дата тя действително няма да бъде ръководител. Какви са гаранциите, че идващото управление на Българска социалистическа партия ще извършва договореностите, които в този момент ще бъдат направени? ". Това сподели в изявление за Dir.bg едно от знаковите лица на левицата Весела Лечева.
Запитана дали има вяра, че оставката на Нинова ще стане факт и дали ситуацията за директен избор няма да я " бетонира " на поста, Лечева отговори по този начин: " Важно е въпреки всичко да се организира директен избор, тъй като както е тръгнало, може и него да го създадат " на автограф ". Трябва да се предотвратят слабостите от предходния директен избор. За мен те са няколко. Първата е, че точният брой на членовете, имащи на глас, бе котел броени часове преди самия избор, което е неприемливо, в случай че се има претенцията за бистрота. Второ, от 84 000 членове, гласоподаваха малко над 50. И трето, акцията беше толкоз яростна, че вместо почтено съревнование, се получи братоубийствена война, от която и до през днешния ден не можем да се възстановим.
Ето и още от изявлението на Лечева:

- Трябваше ли и договарянията да се отсрочат поради траура?

- Личното ми мнение е, че можеха да изчакат два дни. Разбира се, всеки взема решение по какъв начин да постъпи в такива моменти.

- Излязохте с позиция, откакто Изпълнителното бюро ви упрекна, че не сте подали настояването по разпоредбите - за какво управлението не желае провеждането на този пленум?

- Явно се случва нещо, което би трябвало да се крие от нас, нямам друго пояснение. Според мен управлението не ги тормози толкоз диалогът за изборната злополука на Българска социалистическа партия, колкото договарянията. В последна сметка, ще видите, че става въпрос главно за постове и разпределение на власт. Това е метод да се запуши недоволството измежду социалистите. Хората, които се подписахме за присъствен Национален съвет, ни сплотява желанието в действителност да възстановим партията, тъй като в случай че в близката една година имаме още веднъж избори, то резултатът на партията ни ще е по-нисък и от настоящия. Видимо Българска социалистическа партия е в наклонност надолу. Министерските постове няма да ни оказват помощ.

- Готви ли вътрешната съпротива в действителност искане за смяна на устава на конгреса, с цел да се върнат старите правила за избор на ръководител на Българска социалистическа партия?

- С мен не е обсъждано внасянето на сходно предложение.

- Как приемате поръчката на Крум Зарков да взе участие в надпреварата за водачеството в Българска социалистическа партия?

- Приемам с вяра всяка една поръчка на млад и потвърдил се човек за присъединяване в надпреварата за председателското място. За времето, в което бях в изпълнителното бюро, той бе един от хората, които аргументирано не се съгласяваха с всичко, което оферираше Нинова. Надявам се да резервира тази автономия и в бъдеще.

- Вие бяхте член на Инициативния комитет на Румен Радев за втория президентски мандат. Как се отрази, съгласно Вас, изказването на Корнелия Нинова сред двата тура, в което тя укори, че вътрешнопартийната съпротива през Инициативния комитет и през служебния кабинет са работили против Българска социалистическа партия и в интерес на " Продължаваме промяната "?

- Това е едно от най-абсурдните изказвания, които съм чувала. Гледайки резултата на Политическа партия, мислите ли, че той се дължи на нечия помощ? Те не просто хванаха вълната, те са самата вълна на тези избори. Познавам членовете на Българска социалистическа партия доста добре и съм наясно, че едно сходно деяние не би било простено. Никога не съм предавала хората, които са ме избрали и партията ни.

- Защо Българска социалистическа партия стигна до днешното дъно?

- Много са аргументите. Вижда се, че когато управлението е било най-диалогично и е търсило необятно посланичество на персони, изборните резултати са други. Пример е 2017 година. Смятам, че тогава в действителност успяхме да обединим силата на нови лица и опита на одобрени такива.

След това постепенно, само че несъмнено се мина към почистване на хора, които просто си разрешават да изразят друго от ръководителя мнение. Процесът се ускори изключително след вътрешния избор за ръководител. Вместо тогава да се затворят фронтовете, те се откриха отначало.

Започна заменянето на хора по един единствен аршин - сляпа преданост към ръководителя. Има, несъмнено, и други аргументи. На политическата сцена се появиха по-млади, по-харизматични и атрактивни субекти. Вместо да покажем, че можем да сме по-добри от тях с опита и концепциите си, управлението реши да ги жигосах. Е, през днешния ден по подигравка на ориста вотът на хората ги събра на една маса.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР