За вредите от трапезната сол всеки знае. За щастие алтернативите

...
За вредите от трапезната сол всеки знае. За щастие алтернативите
Коментари Харесай

Черната сол - най-ценната от всички видове

За вредите от трапезната сол всеки знае. За благополучие другите възможности за заместването ѝ са многочислени. Най-новата е черната сол.

Черната сол или кала намак идва от Индия. Тя е специфична минерална сол със характерен усет, необятно известна в аюрведа.

Реално черната сол няма черен цвят. Тя е мрачно алена, със сивкави оттенъци. Наречена е черна условно, заради коренната разлика от натриевата сол. Цветовете и се дължат на минералите и желязото, които изобилстват в нея.

Черната сол е незаменима. Тя има характерен и неповторим усет, който не може да бъде сменен от никоя друга сол или фалшификация. Дори да опитате, кулинарният резултат ще бъде изгубен окончателно. Ако в рецептата е особено упоменато да се употребява черна сол, то безусловно би трябвало да я набавите.

В Индия черната сол е ценена поради своите лечебни свойства. Смята се за най-полезна измежду останалите типове, защото не покачва равнищата на натрий в кръвта и може да се употребява от пациенти с високо кръвно налягане. Освен за набиране на желязо, тя се употребява за лекуване на газове в червата и стомашни киселини.

 Видове Сол

Приемът на черна сол усъвършенства храносмилането, като прочиства червата. Тя усъвършенства зрението и работи тонизиращо и подмладяващо на организма.

Друго ценено качество на черната сол е фактът, че усетът ѝ е непосредствен до този на яйцата. Това я прави обичана фалшификация на вегани и вегетарианци, които не употребяват яйца. Често се употребява за овкусяването на тофу, с цел да се приближи до усета на яйчената салата.

Черната сол е една от главните съставки на микса от подправки чат масала. Освен нея в състава на подправката влизат още стрити на прахуляк манго и чили, изсъхнал джинджифил, черен пипер, асафетида, кориандър и кимион.

Подправката се употребява за овкусяването на питиета и ястия. Мирисът ѝ се дефинира като развалени яйца, а усетът е сладко-кисел. Сервира се върху бананов лист или на дребна плоска чинийка.

Освен като фалшификация, черната сол влиза в състава и на някои пасти за зъби.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР