За влиянието на чревните бактерии върху телесното тегло се знае

...
За влиянието на чревните бактерии върху телесното тегло се знае
Коментари Харесай

Лесно отслабване със здрава чревна флора

За въздействието на чревните бактерии върху телесното тегло се знае неотдавна. Стана известно обаче, че чревната флора, наричана още микробиом, подкрепя храносмилането, създава хранителни субстанции, защищава имунната система и контролира тежестта. И когато се храним с подобаващи храни, които подтикват полезнитe бактерии, оставаме стройни.

Още преди няколко години червата и обитаващите ги бактерии се считаха за тематика табу, която човек не обсъждаше нито със фамилията, нито с приятелите си. Междувременно те се трансфораха в център на интерес освен за тесните експерти, само че също за специалисти от други области и пациенти. Значението на чревната флора дълго време е било подценявано и подценявано от научните среди. Новите способи за разбор обаче разкриват неподозирани гледки в храносмилателния тракт. Там населяват над 100 милиарда живи бактерии! Това са 10 пъти повече микроби, в сравнение с кафези има човешкото тяло.

Очевидно е, че безбройните микроби, които населяват червата, само че също лигавиците и кожата, в огромна степен повлияват здравето и благосъстоянието ни. Междувременно са добре изследвани взаимоотношенията сред телесното тегло и микрофлората в червата. Тъй като явно има непрекъснати разлики в състава на чревната флора и съотношението сред положителните и неприятните „ преобразуватели на храна “.

Чревната флора има съществено присъединяване в йо-йо резултата

Чревната флора може да е отговорна и когато след осъществяване на диета за намаляване, тежестта бързо стартира още веднъж да нараства. Докато броим калории, отхвърляме сладкишите и се придържаме към строги хранителни условия, тежестта ни понижава. Когато стартираме обаче след време още веднъж да се храним обикновено, килограмите бързо се връщат. Статистиката демонстрира, че 80% от искащите да отслабнат, не съумяват да задържат за дълготрайно време тежестта, което реализират посредством диети. Учените са открили, че краткотрайните диети и хранителни преустройства не са в положение да препрограмират „ удебеляващата “ чревна флора в „ отслабваща “. За това били нужни най-малко 5 до 6 месеца със здравословно и уравновесено хранене.

Унищожените бактерии би трябвало да бъдат възобновени

Ако след антибиотична терапия човек не се погрижи за регенерация на чревната си флора, лишава най-малко 6 месеца, до момента в който се възвърне положението й отпреди лекуването. При две или повече лечения в границите на една година, при цяла поредност от микроорганизми към момента се следи трайна липса, която неведнъж се запълва от варианти, които подтикват възпаления и нарушавания на обмяната.

Неблагоприятно деяние върху микробната общественост в храносмилателния тракт оказват също „ стомашните “ таблетки като инхибитори на протонната помпа (омепразол, пантопразол, езомепразол). Ако наличието на киселини в стомаха се намали, обитаващите лигавицата на устната празнина микроби могат да стигнат до червата, да се заселят там и да трансформират състава на чревната флора, макар че не принадлежат към нея.

Подкрепяне на чревната флора с нож и вилица

Какво затова е значимо за регулирането на червата, когато човек желае да отслабне? Ако той промени хранителния си проект, включи в него повече баластни субстанции и по-малко мазнини, сладки субстанции и емулгатори, разнообразието на чревната флора се усилва, съотношението сред „ отслабващите “ и „ удебеляващите “ бактерии се развива удобно и възпаленията изчезват. Дори единствено след няколко дни могат да бъдат открити забележими промени.

Важни за здравословното развиване на чревните микроби са питателните артикули, които в овесените ядки, черното кафе и другите типове лук (кромид, праз, чесън, левурда, див лук и др.). Руколата, цикорията и разновидностите на зелето също са добра храна за чревните бактерии. Картофите, оризът и макароните, когато са изстудени, при всички случаи съдържат пребиотици. Затова доста подобаваща за микробиома храна са картофената салата, студените предястия с макарони. Възрастните би трябвало да одобряват дневно 10 г пребиотици, 5-10 г инулин и няколко грама пектин, без значение дали с храната или под формата на хранителна добавка. Пробиотичните храни, затова са такива, които доставят живи микроорганизми, на първо място млечнокисели бактерии, при всички случаи се отразяват добре на здравето на червата.

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР