За възстановяване на доверието и преразглеждане на австрийската позиция за

...
За възстановяване на доверието и преразглеждане на австрийската позиция за
Коментари Харесай

Румънският външен министър поиска Австрия да преразгледа позицията си за Шенген

За възобновяване на доверието и преразглеждане на австрийската позиция за разширението на Шенгенското пространство е призовал румънският външен министър Богдан Ауреску на среща с австрийския си сътрудник Александър Шаленберг в границите на Световния стопански конгрес в Давос, заяви телевизия Диджи 24.

Ауреску е уверил през вчерашния ден Шаленберг, че страната ще продължи да бъде част от решението за подсилване на сигурността и ефикасна отбрана на външната граница на Европейския съюз. “Присъединяването на Румъния е в интерес на Австрия: колкото по-далеч е външната граница на Европейски Съюз - в сегашния случай на Румъния - от границите на Австрия, толкоз по-безопасни и по-защитени ще са тези граници ”, е коментирал Ауреску.

Дипломат номер едно на Румъния е споделил още, че страната отхвърля изкуствената връзка сред присъединението към Шенген и битката с незаконната миграция, защото не е на миграционния маршрут през Западните Балкани, нито източник на вторични придвижвания към Австрия, откакто статистиката на Фронтекс и други организации го е посочила доста ясно.

Вчера румънският дипломат в Австрия Емил Хурезяну беше върнат на поста си във Виена след телефонен диалог сред румънския президент Клаус Йоханис и австрийския му сътрудник Александър Ван дер Белен. На 9 декември, след вота за Шенген, на който Австрия се опълчи на присъединението на България и на Румъния на този стадий, дипломатът беше извикан за съвещания в Букурещ, написа Българска телеграфна агенция.

По време на телефонния диалог, президентът на Румъния съобщи, че негативният избор на Австрия по време на съвещанието на Съвета по правораздаване и вътрешни работи по отношение на Шенген е провокирал отчаяние измежду румънските жители. “Това гласоподаване е още по-трудно за схващане, защото не отразява съществуващите положителни връзки сред двете страни и тясното съдействие в доста области, в това число тази на вътрешните работи, нито отразява действителността, обвързвана с източника на проблемите, изтъкнати от Австрия по отношение на незаконната миграция ”, е споделил Клаус Йоханис. Той е подчертал, че Румъния се надява на градивно и насочено към съдействие отношение, тъй че задачата на присъединението на страната към пространството без граници да бъде реализирана тази година.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР