За „вълна от дипломация за мир” и намиране на политически

...
За „вълна от дипломация за мир” и намиране на политически
Коментари Харесай

Радев пред ООН: Нужен ни е мир и опазване на границите

За „ вълна от дипломация за мир” и намиране на политически решения за решение и попречване на споровете по света прикани българският президент Румен Радев в своята първа тирада пред общото заседание на Организация на обединените нации.

Радев се показа с прагматичен звук пред интернационалната организация, единствено ден след прочувственото слово на американският му сътрудник Доналд Тръмп, което провокира голям брой реакции по света.

Радев: Хората към Борисов да четат повече

Румен Радев: Лобистите завоюваха за изтребителите

Пред Организация на обединените нации българският президент отбрани някои от общите позиции на Европейски Съюз – използване на Минските съглашения в Източна Украйна, ангажирането с Парижкото съглашение за битка с климата, постигането на мир в Сирия посредством Организация на обединените нации, както и запазването на нуклеарното съглашение на Запада с Иран, което Тръмп остро подлага на критика.

По един основен въпрос обаче Радев сподели единодушие с американския си сътрудник – потребността от прецизен надзор и сигурност по границите.

По-рано през днешния ден Радев съобщи пред публицисти, че е бил впечатлен от друга изразена позиция на Тръмп, че Организация на обединените нации ще бъде мощна организация, в случай че в нея членуват мощни и суверенни, самостоятелни страни.

Threatening a 'War Crime': Mainstream Media Reacts to Trump's UN Speech https://t.co/v2FHG6i3Us
— Tecla Doran (@TeclaDoran) September 20, 2017
„ Това е обръщение, което акцентира нуждата да отстояваш ползите на своята лична страна и народ, без значение в какви организации и съюзи участваш, и от него може да се поучим, акцентира българският президент. Той откри мотив да замеси във въпроса и задочния си спор с премиера Бойко Борисов по отношение на потребността от рационализация на мармията.

"Не знам дали се чува в България, че с цел да бъдеш фактор в дипломацията и с цел да се чува твоят глас, би трябвало да имаш съответната военна мощност. Те не могат да съществуват разграничени. Президентът Тръмп го разгласи доста ясно и тази година Съединени американски щати имат най-големия боен бюджет и най-силната войска. Нека да забележим за какво той мисли по този начин и по какъв начин ние мислим у нас ", добави още Радев.

По-рано през днешния ден той и брачната половинка му Десислава се снимаха с американската президентска двойка Доналд и Мелания Тръмп по време на приема, даван от президента на Съединени американски щати за ръководителите на делегации на 72-ата сесия на Общото заседание на Организация на обединените нации.

Преди това Радев се срещна с украинския президент Петро Порошенко. Двамата разговаряха по отношение на противоречивия учебен закон, признат в Киев, ограничителен правото на малцинствата, в това число българското, да учат майчините си езици след началното обучение.

"Разбрахме се, че няма да има никакви ограничавания за проучване на български език в учебните заведения и като количество и като качество на часовете ", разяснява българският държавен глава пред публицисти след края на срещата.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР