За ваксинационния процес у нас, изпълнява ли своите цели правителството

...
За ваксинационния процес у нас, изпълнява ли своите цели правителството
Коментари Харесай

Илко Семерджиев: Ваксинационният процес у нас буквално замира

За имунизационния развой у нас, извършва ли своите цели държавното управление в тази посока и има ли заслужено систематизиране на парите за здраве в бюджета, Tribune.bg се обърна за разбор към доктор Илко Семерджиев, някогашен заместник-министър на опазването на здравето в три държавни управления и министър на опазването на здравето в държавното управление на ОДС от 1999 до 2001 година

В доста европейски страни Ковид рестриктивните мерки се облекчават заради огромен % имунизирани жители, какви са последните данни за имунизационния развой у нас?

Официалната статистика от през днешния ден – 15.02.2022 година дава информация за 4 249 259 сложени дози общо в България считано от началото на имунизационния развой, който започва в края на 2020 година От тях със приключен имунизационен цикъл са 2 028 663 души или 29,33% общо. Все отново дано не забравяме, че това са агрегирани данни за повече от 14 месеца, а през този интервал станахме очевидци на огромни флуктуации, които варираха от 181 942 дози за седмицата 10-16 май 2021 година, когато свърши мандата на предходното непрекъснато държавно управление и ръководството се пое от първото служебно държавно управление, през 55 987 дози за седмицата 13-19 септември, когато започва второто служебно държавно управление, до 37 735 дози за последните 7 дни. Конкретно през днешния ден са сложени общо 3 813 дози, от които 2 070 са бустерни, а това значи, че новите хора решили да се ваксинират са единствено 1 743-ма. В обобщение ще установявам, че имунизационният развой у нас безусловно замира.

Не е инцидентно, че страните с огромен % имунизирани жители облекчават ограниченията, те могат да си го разрешат, тъй като имат построен предпазен имунизационен „ вал “ против разпространяването на вируса, до момента в който ние сме още под 30% общо имунизирани освен това би трябвало да се знае, че отбраната на имунизирани, само че небустерирани хора е незадоволително добра, а към през днешния ден общо поставените бустерни дози у нас са едвам 656 760.

Тук ще направя едно отклоняване и ще кажа, че вирусът пораждащ Морбили изисква 96% имунизирани, с цел да е ефикасна груповата отбрана против болестта. Вариантът Омикрон на SARS-CoV-2 доста го приближи по вирулентност, тъй че България остава рискова зона, която останалите страни в Европейски Съюз към този момент си разрешават да назовават не просто рискова, само че и нецивилизована.

Правителството си сложи цел от 300 хиляди имунизирани, по какъв начин се извършва тя?

За страдание актуалното държавно управление и неговите представители по тематиката с пандемията – министър председателят и министър Сербезова, към момента не вършат разлика сред имунизирани, съществени дози и бустер-дози. Това прави обществените им послания подвеждащи и хората, които не наблюдават процеса или нямат нужното познание за разликата сред трите остават с неверни усещания. Така се получи на първото съвещание на Министерски съвет за 2022 година, когато министър председателят Петков беше подведен от министър Сербезова и се похвали с над 130 000 имунизирани (вместо дози), а тогава имаше единствено 25 097 индивида със приключен имунизационен цикъл – това е заблуждение със 104 903 броя по-малко имунизирани от оповестените.

А другояче на вашия въпрос отговорът до този миг е изрично негативен. Към деня на гласуването на държавното управление – 13.12.2021 година имахме 1 844 599 души със приключен имунизационен цикъл или 26,67% общо. Днес със приключен имунизационен цикъл са 2 028 663 души (29,33%) или броя на имунизираните откогато имаме непрекъснато държавно управление е едвам 184 064 души, а не 300 000 (едва 2,66% ръст). Със замрелите темпове, които разясних нещата не са оптимистични, не виждам и съответни старания от страна на министър Сербезова за задачата.

Министър Сербезова отсъства при разискването на бюджета на НЗОК на първо четене, а главните възражения в зала бяха, че доста пари са планувани за закупуването на ваксини, които не се слагат?

За мен беше безусловно необяснимо това неявяване на министъра, когато се разисква бюджета освен на НЗОК, само че и на Министерство на здравеопезването/МЗ/ за 2022 година – това значи цялостна индиферентност с какъв финансов запас ще се извършват управническите задания за годината. Не е инцидентно, че видяхме фрапантно понижаване на годишния противоепидемичен бюджет – просто нямаше кой да отбрани здравната система, здравните експерти и потребностите на хората от промоция, профилактика, диагностика, лекуване и рехабилитация. Най-потърпевши остават работещите в системата на публичното опазване на здравето, които сега биват употребявани за всичко, включително за несвойствени за тях задания, до момента в който функционалностите им остават в неспособност да бъдат осъществявани от други, които нямат тяхната подготовка. Колкото до средствата за ваксини – не видяхме годишен проект и планове, което е обяснимо, тъй като Министерство на здравеопазването сега се управлява от човек без никакъв опит в здравния бранш с изключение на във фармацевтичния. Не виждаме също по този начин стратегия за ръководство в опазването на здравето, цели за реализиране през 2022 година и за мандата, както и инструментариум за постигането им. Самият бюджет е формиран на исторически принцип, което демонстрира, че ще продължим да губим доста време в опазването на здравето. За страдание това значи загуба на хора и е изцяло закономерно, че оглавихме международната ранглиста по смъртност.

Гарантира ли бюджетът на НЗОК заслужено систематизиране на пари в доболничната и болничната помощ, тъй като сигналите за отхвърлен банкет в лечебните заведения не престават?

Ще изчакам да видя окончателните разпределения на бюджета на НЗОК по време на второто четене в Народно събрание и тогава ще направя подробен разбор на структурата и числата. Засега ще отбелязвам единствено, че разпределенията не са обективни от позиция на обстоятелството, че максимален запас е ориентиран към медикаментите, което демонстрира, че министър Сербезова е лобирала в региона на характерните си пълномощия и ползи. Това е може би обяснението за нейното неявяване от Народно събрание с оглед въпросите, които биха зародили и потребността от обществени отговори.

За да не съм необоснован ще дам някои образци, както следва:

- Общият бюджет на НЗОК за 2022 година е по-голям от миналогодишния, само че прави усещане, че е по-малък от този на второто служебно държавно управление показан през м. декември 2021 година В него министър Стойчо Кацаров беше защитил доходи и прехвърляния общо в размер на 6,169 милиарда лева, до момента в който в бюджета на министър Асена Сербезова те са 6,050 милиарда лева или със 119 млн. лева по-малко;

- Увеличението на болничния бюджет е с 91 млн. лева до момента в който бюджета за медикаменти пораства със 153 млн. лева.;

- В болничния бюджет се следи спомагателен растеж на средствата за медикаменти и от общо 2,750 милиарда лева за болнична помощ над 750 млн. лева ще отидат още веднъж за лекарства;

- Общо бюджета за медикаменти, медицински произведения и ваксини е в размер на 2,346 милиарда лева, които са разхвърляни в 4 параграфа, с цел да не са ясно забележими на пръв взор, само че на фона на здравноосигурителните заплащания в размер на 5,504 милиарда лева (без запаса от 174 млн. лева, който по традиция отива отново преди всичко за лекарства), разноските за тях наподобяват внушителни – към 45%. За хората, които не са отдадени в тази материя ще посочи единствено следния факт – страните, които управляват ефикасно разноските си за медикаменти в обществените бюджети отделят приблизително сред 12 до най-много 25% за тях, а ние както е тръгнало, ще стигнем до 45% пред 2022 година Освен това в България към този момент е общоизвестно, включително и от анализите на Европейски Съюз, че с изключение на обществените бюджети за опазване на здравето имаме и към 48% частни доплащания, като над 2/3 от тях още веднъж отиват за закупуване на медикаменти – това демонстрира големия интерес на Биг-фарма играчите, които неслучайно си вкараха собствен човек в Министерство на здравеопазването.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР