За участието в протестите на земеделците, за преговорите с управляващите,

...
За участието в протестите на земеделците, за преговорите с управляващите,
Коментари Харесай

Български фермерски съюз: Никой не иска да извива ръцете на управляващите

За присъединяване в митингите на земеделците, за договарянията с ръководещите, за обстановката на земеделието в Европа Tribune.bg беседва с ръководителя на Български фермерски съюз Георги Стоянов.

Г-н Стоянов, през днешния ден се присъединихте към митинга на земеделците, по какъв начин оценявате дейностите на Министерството на земеделието, там сте сложили настояванията си в осем точки още на 22 януари?

Разговорите с Министерството на земеделието не са преставали в миналата 2023г. Досега сме изразявали предпочитание за разговор и в границите на Консултативните препоръки към министерството, само че след Нова година виждаме, че ситуацията се утежнява освен в България, а и на равнище Европейски съюз.

Кой от тези 8 точки са изключително значими за вас?

За нас е значимо приемането на директните заплащания към животновъдите. Хората имат средства за седмица-две, с цел да си изхранват животните. Украинската помощ, за която приказваме, е изключително значима. Ако земеделците банкрутират или приключат своята активност, това ще е необратимо, тъй като те няма по какъв начин да се възстановят. Сега е значимо да получат тези средства, с цел да могат да си подсигурят подготовката за идващия сезон. Те би трябвало да бъдат подкрепени, с цел да продължат работа. Ситуацията е динамична. В момента сме в Брюксел, в централата на Копа Коджека и разясняваме консолидиране за общи дейности за цяла Европа. Сред общите ни тематики е и използването на Зелената договорка без да се вземат под внимание националните специфики на страните. /Програмата за „ позеленяване “ на Европа е цялостна с ограничавания – да вземем за пример на метода на обработка на почвата, препарати за растителна отбрана, потребление на избрани семена и други, което ще докара до оскъпяване на продукцията. б.р./

Какво Ви тормози към разпределянето на тъй наречените украинска помощ от Европейски Съюз, обвързвана с либерализацията на износа на селскостопанска продукция от Украйна?

Дава се опция до 283 000 евро на стопанство да се подкрепя активността му благодарение на националния бюджет. Войната не е завършила и страната в лицето на ръководещите следва да вземе нужните превантивни ограничения в този момент. Ние нямаме бранш от земеделието, с който да се похвалим, че сме в положително състояние. Всяка страна в Европа търси разновидности да си подкрепя бранша. Има опция и механизми, които дават разнообразни разновидности на деяние. Никой не желае да извива ръцете на ръководещите или да подхожда ултимативно към държавното управление. Не, в противен случай, ние сме за разговора, да може всички браншови организации да се обединим и да ни се вземе поради мнението. Зад всяка организация има действителни хора с бизнеси и ориси. Много е съществено, в случай че съзнателно се саботира разговора и кратковременно да се фаворизира една или друга организация. Въпрос на време е да излезем с общи хрумвания, цели и визии. Вижда се, че по метода, по който сега се работи „ на парче “, с цел да се подкрепя бранша и да се гасят пожари, не е потребно. Само всяването на раздори и отчитането на някаква активност на срещи без съответни поръчки за смяна, не води до нищо градивно. Няма резултат. Искаме да работим умерено и да даваме пълностоен артикул, който да стига до хората. Това е стратегически значимо за страната. Говори се, че има изключително чувствителни браншове. Нека да не бъде единствено на хартия. Те следва да получат подкрепяне и страната да влезе като сътрудник. Хората желаят да си гледат животните, а не да обикалят по улиците и да основават напрежение в обществото. Очакваме взаимност и поддръжка от целия български народ.

 

 

 


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР