За целта в почивката от пленарното заседание правната комисия прие

...
За целта в почивката от пленарното заседание правната комисия прие
Коментари Харесай

Депутатите спешно допълват Конституцията през закон заради служебния премиер

За задачата в почивката от пленарното съвещание правната комисия одобри на първо четене промени в Закона за Българска народна банка, импортирани от депутати от ГЕРБ.

В случай че те бъдат назначени за длъжностен министър-председател, същите ще имат опция да употребяват неплатен годишен отпуск за интервала, в който са назначени, като след освобождението им не престават мандата, за който са определени. Позволява им се и да правят преподавателска активност. Същите ремонти бяха признати и във връзка с омбудсмана, неговия заместител, ръководителя на Сметната палата и неговия заместител, само че през преходните разпореждания на закона за Българска народна банка.

Веднага откакто правната комисия гласоподава измененията, те бяха вкарани за незабавно гласоподаване в пленарната зала със 134 гласа " за ", 41 " срещу " и 10 " въздържал се ".

 Опозицията реагира остро и предизвести, че за следващ път ще нарушат Конституцията.

" Това е следващото противоконституционно деяние, спрете се ", прикани Гроздан Караджов от " ИТН ". " Недейте в бързането да отидете към нови нарушавания на Конституцията. Не могат членовете на Министерски съвет да съвместяват други длъжности, споделя член 13 ", подсети Караджов и цитира главния закон.

Да не го одобряват, защото нарушават главния закон, приканиха и от " Възраждане " в лицето на Петър Петров. " Вие сте мощно некомпетентни юридически ", означи Цончо Ганев и заключи, че измененията са правени от Делян Пеевски, Христо Иванов и Атанас Славов.

" Искам да попитам Христо Иванов, като майка и татко на Конституцията, в случай че президентът върне състава на Министерски съвет и имаме определен министър-председател, само че не и състав. Какво ще обяснявате вие тогава? ", попита депутатът. Добави, че пита хипотетично, защото към момента текат диалозите на президента с евентуалните претенденти. 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР