За трета поредна година Софийският университет Св. Климент Охридски получи

...
За трета поредна година Софийският университет Св. Климент Охридски получи
Коментари Харесай

Софийският университет е първи в рейтинговата система на университетите у нас

За трета поредна година Софийският университет " Св. Климент Охридски " получи премия за най-вече професионални посоки, класирани преди всичко в рейтинговата система на българските университети. Системата работи от 2011 година насам, като с нейна помощ освен се вижда кой университет дава най- добра реализация, а към този момент се контролира броят на студентите и финансирането. Церемонията " Най- положителните университети в България " провежда вестник 24 часа.

София

И тази година първата премия беше за Софийския университет- той е отпред в рейтиговата система със 17 от своите посоки. Право, логика на психиката, история, математика, информатика и така нататък
Проф. Анастас Герджиков, ректор на Софийския университет: Това е обичайно към този момент и ние всякога сме горди. Ние се надяваме да бъдем по-напред и в международните ранглисти, и в българската рейтингова система и вършим всичко допустимо за това. Сега говорихме с сътрудници ректори, които поставят сходни старания, има университети, които са с няколкостотин места напред по отношение на предходното си класиране в международните ранглисти, уповавам се това да е наклонност за множеството български университети.
След другите първенци са Техническия университет в София преди всичко в шест посоки, Медицинския университет в София в четири, Американския университет също в четири, Аграрният университет в Пловдив и Химико-технологичния в София- в три. Награди в своите посоки получиха и Университетите ни по изкуствата както и Спортната академия. УНСС пък взе премията за най- висока оценка за програмна акредитация за направление " Икономика ".
Красимир Вълчев, министър на образованието и науката Вече не е толкоз несъмнено първото място на който и да е. Има повече професионални посоки, в които имаме конкуреция за първото място и висшите учебни заведения се борят за възстановяване на репутацията си.
Все по-трудно висшите ни учебни заведения ще могат да бъдат конкурентни в идващите години, предвижда министър Вълчев, и поради намаляващия брой студенти, и поради положителните непознати университети. Затова им би трябвало престиж, а него го дава рейтинговата система.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР