За тези невинни дечица, загубили живота си заради манията на

...
За тези невинни дечица, загубили живота си заради манията на
Коментари Харесай

Честваме паметта на 14 000 невинни деца, избити от цар Ирод във Витлеем

За тези почтени дечица, изгубили живота си поради манията на цар Ирод, ни споделя евангелист Матей. 

Когато във витлеемската пещера непретенциозно и тихо се родил Иисус Христос, духовният " цар юдейски ", мъдреци от изток отишли в Йерусалим и разпитвали къде е този новороден юдейски цар. 

Според преданието мъдреците познавали еврейските свещени книги и знаели за упования Спасител. Затова, щом видели " звездата Му на изток ", т.е. едно ново, непознато небесно тяло, те разбрали, че това е знак за раждането Му и тръгнали да Му се поклонят. Звездата ги водела и по този начин стигнали до Йерусалим. Разпитвали за него, до момента в който вестта стигнала до цар Ирод, написа Българска телеграфна агенция.

Царят съществено се тормозил, тъй като сметнал, че това ще е някой мним кандидат за престола му. Допитал се до учени евреи и те му споделили, че съгласно Писанията Христос би трябвало да се роди " във Витлеем юдейски ", т.е. в земите на племето на Юда. Тогава Ирод изискал от мъдреците, щом намерят Младенеца, да му оповестят, с цел да отидел и той да Му се поклони. А когато те отишли във Витлеем и с обич, и с респект се поклонили на дребния Иисус, през нощта били предизвестени от ангел да не се връщат при Ирод, а да си отидат по различен път. Те по този начин и сторили. 

Но щом Ирод схванал, че е измамен, доста се разгневил и по обичая си решил да си отмъсти. Той нееднократно бил отнемал човешки животи, даже на свои синове. Затова не се поколебал да заповяда бойците му да избият всички момченца до 2-годишна възраст, с цел да е сигурен, че е умъртвил и въображаемия кандидат за неговия кървясъл трон. 

Така жестокият Ирод принесъл в жертва на своето безотговорно славолюбие хиляди младенци, като не знаел, че Иисус Христос се родил да устрои царство не на земно владичество, а на безконечното избавление. 

Тези 14 000 младенци почитаме като първите мъченици поради Христос.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР