За Териториалните планове за справедливпреход/ТПСП/ във въглищните райони на страната

...
За Териториалните планове за справедливпреход/ТПСП/ във въглищните райони на страната
Коментари Харесай

Георги Гьоков: Плановете за справедлив преход повтарят сценария с ПВУ

За Териториалните проекти за обективен преход/ТПСП/ във въглищните региони на страната и парите по Плана за възобновяване и устойчивост/ПВУ/ Tribune.bg беседва с народния представител от Българска социалистическа партия Георги Гьоков.

Г-н Гьоков, протичащото се с ТПСП ще повлияе ли на бюджета за 2024 година? Днес енергетици и миньори излязоха на митинг

Разбира се, че ще повлияе на разпределението на парите в бюджета. Ще създадем опит с една самодейност да задължим с решение на Народно събрание държавното управление да отсрочи решението си по ТПСП и да изиска от Брюксел отсрочване на внасянето им с един месец. Ако може през този месец да се провеждат срещи с Инициативни комитети и синдикати, с цел да се одобри един Национален проект за обективен преход и на негова основа да се построи Териториалния проект.

Не мислите ли, че се повтаря историята с ПВУ?!

Тези ТПСП са продължение на ПВУ. Аз не знам трети или четвърти вид на тези проекти има към този момент.  Личното ми наблюдаване е, че изискванията с всеки нов проект стават по-лоши, и все по-комерсиални, и корупционни.

Защо толкоз упорстват да се вземе земята на мините и там да се строят перки в случай, че няма вложители за сходни паркове и в Европа?!

Риторичен въпрос. За да се усвоят едни пари, да не споделям – да се откраднат. Няколко компании ще се облагодетелстват от това за сметка на към 30 000 енергетици и миньори, заети директно и още два пъти по толкоз заети индиректно, с електропроизводството във въглищните централи.

Каква е ролята на Народното събрание в този случай?

Има 2 или 3 решения на Народното събрание във връзка с въглищните централи и необичайно за какво държавното управление не ги извършва.

Нито предоговориха ПВУ, нито вършат опити за това?!

Вчера на митинга в Раднево, който предшестваше днешните блокади на пътищата, присъствахме дружно с народни представители от Старозагорския изборен регион от Има Такъв Народ и „ Възраждане “. Набелязахме общи дейности, само че различен е въпросът какво решение ще вземе Народното събрание. По остарял бит в предпоследния ден Министерски съвет взема решение какво да внася и какво не.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР