За тежката трагедия, нелегалният трафик на мигранти от Афганистан и

...
За тежката трагедия, нелегалният трафик на мигранти от Афганистан и
Коментари Харесай

Посланик Сайфи за трагедията с мигрантите край Локорско: Те нямат избор, животът в Афганистан е невъзможен

За тежката покруса, незаконният трафик на мигранти от Афганистан и за обстановката в страната , година и половина откакто талибаните превзеха властта.  Посланикът на Афганистан в България - доктор Мохаммад Сайфи с първи думи пред.

„ Знаете ли, те нямат избор. Представете си страна, в която на процедура животът е неосъществим. Младите хора желаят обучение, работа, бъдеще. Да оказват помощ на родителите си. Те нямат тази опция. И към това дискриминация, убийства. Ако се опиташ да защитиш правата си, отиваш в пандиза или те разстрелват. И при тези условия, те избират да бъдат в камиона, в сравнение с да привикнат към това, което се случва в Афганистан ”, описа доктор Мохаммад Сайфи, дипломат на Афганистан в България.

Той научил за трагичния случай край Локорско в петък към 16:00 часа. Не знае обаче повече от това, което е известно на всички места.

„ Вашите управляващи ни уведомиха. Но желая да благодаря за бързата им реакция . И за това, че съумяха да окажат в малко време помощ на оживелите. Шестима от тях са в по-тежко положение и, дай Боже, да се оправят. Останалите хора са още в потрес. Но ми престои среща с тях в болница ”, изясни доктор Сайфи.

„ Като повече мигранти, които идват, те нямат документи. Те идват без паспорти. Доколкото ни оповестиха нито един от тях няма документи. Но ние си имаме собствен метод, който да ги идентифицираме – дали са афганистанци, или не. След следствието, което българските управляващи създадат, и в случай че е нужно, ние също ще отидем на място да ги идентифицираме. Но това не е толкоз мъчно ”, изясни посланикът.

„ Готови сме да окажем всякаква помощ , само че останалото зависи от българската власт. Знаете, че колкото и да се поставят старания за подсилване на границата, потокът от незаконни мигранти не може да се пресече на 100%. Например тези 18 души, които са починали, ние можем да осведомяваме техните фамилии в Афганистан, да намерим средства и да помогнем за превозване на телата им в Кабул. Но за останалите мигранти – те са в ръцете на българската власт, тя ще реши дали ще останат тук, или ще бъдат върнати. Но обстановката там е такава, че в случай че ги върнат назад, те ще загинат. Защо са стигнали дотук? Замислете се! Има причина. Няма работа, обучение – няма, царува цялостна дискриминация по отношение на дамите, а и освен. Колко обезверени би трябвало да са били тези хора, с цел да се съгласят да влязат в малко пространство на един камион с ясното схващане може да се задушат и да не оцелеят ”, разяснява посланикът.

Според него с цел да тръгнат всеки от тях е продал дома си или е взел заем.

Тези трафиканти взимат големи пари, постоянно лъжат хората, които бягат. Оставят ги по пътя. Това не е първият случай и не се случва единствено в България. В Иран също има доста такива случаи, в Турция - също. И в Сърбия. Прибират си парите в джоба и изчезват ”, споделя доктор Сайфи.

Цялото изявление гледайте във видеото.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР