За тази година, с плащанията, които предстоят пред декември, земеделските

...
За тази година, с плащанията, които предстоят пред декември, земеделските
Коментари Харесай

Кирил Вътев: За тази година земеделските стопани в България ще получат малко над 3 милиарда лева

За тази година, с заплащанията, които предстоят пред декември, земеделските стопани в България ще получат малко над 3 милиарда лв. обща сума, сподели министърът на земеделието Кирил Вътев в предаването " Неделя 150 " на БНР на въпрос за митингите на земеделските производители. 

Според мен огромната неточност, която се позволява от протестиращите, е, че те не преглеждат какво са получили като сума за годината, а преглеждат всяка ставка сама за себе си и тя им наподобява дребна, уточни Вътев. Не можем да гледаме ставката единствено по една мярка, би трябвало да гледаме сбора от всички ограничения, по които се подкрепят земеделските стопани, а той е водещ в Европейски Съюз, а по държавни помощи сме втори след Полша, разяснява той и означи, че в останалите страни наклонността е държавните помощи да се понижават, даже в някои страни клонят към нула.

Основната рекламация е да се наруши европейският правилник за помощта по отношение на Украйна, по който има рамка за еднократна помощ до 250 хиляди евро, разяснява земеделският министър. Той описа, че са положени огромни старания от страна на България и таванът се е повишил на 280 хиляди евро. Но да отпадне таванът е неуместно, това значи, че ние не признаваме освен български институции, само че и европейски институции и европейско законодателство, съобщи той. Ако приказваме за настояването да се дават държавни помощи без таван, няма нито една законова база, на която то да бъде изпълнено, добави Вътев. С държавните помощи България в действителност дава най-високи дотации за тази година и те се резервират и за идната, няма никакво съображение за митинги, безапелационен е министърът.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР